Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gregory van der Wiel (29) en zijn vriendin Rose Bertram (22)
Foto: Eigen foto
Praat mee

Is 22 jaar te jong
om kinderen te krijgen?

Maura Oude Avenhuis

G

Gregory van der Wiel (29) en zijn vriendin Rose Bertram (22) verwachten hun eerste kindje. Rose deelde het nieuws op Instagram. Ze is nu 15 weken in verwachting. Rose wordt volgende maand 23 en in sommige media wordt dat 'te jong' bevonden voor een eerste kindje. Maar is dat wel zo?

Op Facebook VROUW vindt Yvonne dat in ieder geval niet: "Ik was 22 toen ik 'bewust' moeder werd. En nu ik 44 ben kan ik trots vertellen dat ik inmiddels ook al oma ben. En ik geniet er met volle teugen van."

Jonge moeder, jonge oma

Paulien was 21 jaar toen zij moeder werd. "Mijn moeder was 18. Het voordeel daarvan is dat mijn kinderen niet alleen een jonge mama hebben maar ook een jonge oma en zelfs van míjn oma hebben ze nog veel plezier!"

Anderen beschrijven de vrijheid die je rond je veertigste ervaart als je vroeg moeder wordt. Gab: "Ik ben 48 en trotse mama van vier kids - 24, 22, 21 en 18 - en had het niet anders gewild hoor! Heerlijk om nu mijn vrijheid weer te hebben en te zien hoe leuk we samen 'volwassen' zijn geworden."

Omstandigheden

Collega Daphne had juist eerder moeder willen worden. “Ik was 35 en 40 toen ik mijn zoon en dochter kreeg. Door omstandigheden was het eerder niet mogelijk, maar dit had ik wel graag gewild. Ik voel me nu best vaak een 'oude' moeder. Mijn vader behoeft in deze fase meer zorg en ik zit nog volop in de jonge kinderen. Dat matcht niet altijd."

Ook Elly had de wens om jong moeder te worden, maar het liep anders: "Ik werd drie weken voor mijn 32e moeder en met 36 jaar kreeg ik mijn tweede zoon. Toch had ik liever eerder moeder willen worden."

Praat mee

Ben jij 'vroeg' moeder geworden en ben je daar juist trots op? Of vind je - bijvoorbeeld - 22 jaar te jong? Heb je bewust gekozen om 'laat' kinderen te krijgen? En wat waren je afwegingen? Heb je zelf een jonge moeder of hippe, jeugdige oma? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!