Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Peter Hilz
Praat mee

Vrouwen willen meer openbare wc's...
Gezeik of niet?

journalist

Elien Andersen

G

Geerte Pienings (23) hoorde vandaag dat ze een - weliswaar verlaagde - boete van 90 euro krijgt omdat ze in de lente van 2015 ’s nachts in Amsterdam op straat plaste. Naar eigen zeggen omdat ze nergens anders terecht kon en in hoge nood verkeerde. Ze vocht de boete aan, maar moet die - zo bleek vandaag - gewoon betalen. Duur plasje dus…

Geerte deed vandaag in de rechtbank haar verhaal. Ze vocht de boete aan, omdat ze zich afvraagt waar ze dán in godsnaam had moeten plassen. Immers: alle horecazaken waren op dat tijdstip al dicht.

35 Versus 2

En - een zeer belangrijk argument - in Amsterdam zijn er voor heren 35 openbare toiletten en voor vrouwen slechts 2 (!). Helaas moest de twintiger de boete alsnog betalen. Er mag nou eenmaal niet op straat worden geplast. Om daar nog een schepje bovenop te doen door te zeggen dat ze ook op een openbaar urinoir had kunnen plaatsnemen... Hóe dan?

Betalen of niet, wij vinden dat ze wél een punt heeft. Want de afwezigheid van openbare wc's voor vrouwen zorgt soms voor paniekerige momenten. En ben je die geluksvogel die een wc treft dan staat er meestal een schoteltje. Sta je daar met alleen je pinpas... 

Fors bedrag

"Belachelijk!", zegt een collega. "Ik moest laatst naar de wc in Amsterdam in een winkelcentrum, en ik mocht 1 euro aftikken om te kunnen plassen!" Dat is inderdaad een fors bedrag. Maar of het nou 1 euro of 10 cent is: het is toch te zot voor woorden dat je moet betalen om te kunnen plassen?

Ook ik erger me dood aan het gebrek aan openbare wc’s voor vrouwen. Sterker nog: tijdens grote festijnen zoals Koningsdag is het probleem zó nijpend, dat ik deze dag liever niet meer op straat vier.

Plaskruisen

Want: mijn mannelijke vrienden kunnen meteen doorlopen naar een wc of één van de vele plaskruisen, terwijl ik met tientallen andere in hoge nood verkerende vrouwen heen en weer sta te hupsen, wachtend op één van de drie wc’s waar die dag talloze vrouwen gebruik van maken. Dat kán toch niet?

In andere landen is dit beter geregeld. Neem Frankrijk: daar kun je overal gratis plassen én zijn er veel meer toiletten voor vrouwen. Maar ook in andere steden als Gent, Genève en Lissabon is het beter geregeld.

Praat mee!

Erger jij je ook rot aan de gebrekkige hoeveelheid openbare wc’s voor vrouwen? Vind jij dat de Nederlandse overheid vrouwen tegemoet moet komen voor de momenten waarop we in hoge nood verkeren? En hoe zit het met betalen: moet het niet gewoon hartstikke gratis zijn om je basisbehoefte te kunnen doen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!