Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

vrouw drukt sigaret uit
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Wil je stoppen met roken?
Doe het abrupt!'

Dimphy van Miltenburg

J

Jezelf vijf dagen en vier nachten opsluiten in een oude kazerne, met 49 vreemden op een slaapzaal liggen en camera’s die je continu volgen. Is dat DE manier om te stoppen met roken?

Ook dit jaar is oktober omgedoopt tot Stoptober: 28 dagen niet roken, gesteund door vrienden, familieleden en andere (on)bekenden. Gezamenlijk stoppen zou goed werken omdat het ervoor zorgt dat mensen zich niet alleen voelen staan. 

Enquête

De vijftig mensen in het STOP-huis van AVROTROS zaten de afgelopen dagen opgesloten met al die mede-stoppers, professionals en bn’ers die langskwamen om hen afleiding te bieden. Via een livestream konden we de stoppers volgen, dus eigenlijk verkeerden de stoppers continu in groot gezelschap. 

Dat mensen er heel veel voor over hebben om te stoppen met roken is begrijpelijk. Niemand kan meer om de gezondheidsrisico’s heen en de plekken waar iemand een sigaret kan aansteken worden steeds schaarser. In onze enquête onder (ex-)rokers gaf 66% van de rokers aan te willen stoppen. 26% Die ooit heeft gerookt is al gestopt. 

Financiële kosten

Ruim 53% van de respondenten geeft gezondheid als reden om geen sigarettenverslaafde meer te willen zijn. Daarnaast spelen financiële kosten een belangrijke rol; een pakje sigaretten kost al snel 6,70 euro. 

Opvallend: hoewel je op steeds minder plekken mag roken en de roep om roken op steeds meer plekken te verbieden steeds luider klinkt, lijkt dit geen reden te zijn voor rokers om te stoppen: slechts ruim 3% van de rokers geeft het anti-rookbeleid in de openbare ruimte als reden om te stoppen. 

Stoppoging

Veel rokers hebben hebben al eens een stoppoging gedaan: 46% heeft ooit geprobeerd te stoppen, maar is het niet gelukt,. 23% is het pas na meerdere keren gelukt en slechts 20% wist de sigaret met een stoppoging definitief te doven.

Van de mislukte stoppogingen sneuvelde 15% binnen een week, 11% binnen een maand en 20% binnen een paar maanden. De voornaamste reden om er weer eentje op te steken: 'Gewoon zin om weer te roken.'  

Bijna 55% probeerde cold turkey te stoppen, bijna 17% gebruikte nicotinepleisters en bijna 15% bouwde zelf langzaamaan af. Volgens 46% blijft zelf abrupt stoppen de beste stopmethode. Slechts een heel klein percentage vindt meedoen aan Stoptober de beste manier om te stoppen met roken. 

Praat mee

Hoe ben jij gestopt met roken? Ook in Stoptober? Welke methode zou je iedereen afraden? Of ben je nog altijd een roker en baal je dat je jezelf niet hebt opgegeven voor het STOP-huis? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!