Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

'Kinderen kunnen beter koffie drinken
dan frisdrank'

H

Het Voedingscentrum raadt koffie voor kinderen jonger dan 13 jaar af. Teveel cafeïne zou een negatief effect hebben op het zenuwstelsel en slaap- en angststoornissen kunnen triggeren. Hoe streng ben jij als het aankomt op cafeïnehoudende drankjes?

Volgens Scandinavische onderzoeken, waarop Het Voedingscentrum haar adviesleeftijd baseert, kan 1,4 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht al slaapstoornissen opleveren en 2,5 milligram verhoogde angstgevoelens. 

Slechte naam

Een kind dat 40 kilo weegt, mag dus per dag maximaal 100 milligram cafeïne tot zich nemen. Met een kop koffie van 85 milligram en een glas cola van 18 milligram, zit je daar al overheen. 

Maar hoe serieus moeten we die onderzoeken nemen? Volgens Marianne Geleijnse, Hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten, valt het wel mee. In dagblad TROUW vertelt ze dat ze het niet terecht vindt dat koffie zo'n slechte naam heeft.

Beter koffie dan frisdrank

"Er zitten zelfs stoffen in, die van nature in planten voorkomen en die juist gunstig kunnen zijn voor de gezondheid. Chlorogeenzuur bijvoorbeeld. En mineralen zoals kalium en magnesium." Volgens Marianne kunnen kinderen beter koffie drinken, dan frisdrank.

En eigenlijk is het ook wel heel gezellig om samen een bakkie te doen. Een van de dames op de redactie, dronk als kind altijd een kopje met haar oma. Ze vond het zó lekker, dat ze het thuis ook wilde proberen. "Maar toen ik het een tijdje niet meer dronk, kreeg ik ineens hoofdpijn. Mijn moeder heeft er toen voor gezorgd dat ik ben overgestapt op decaf."

Fotografie Lotte Bosschieter

Zakgeld

En hoe spannend is het voor kleintjes om een 'grotemensendrankje' te drinken? Een ander redactielid: "Mijn dochtertje (3) is gek op koffie. Zodra ik met een kop op de bank zit, moet en zal ze ook een slokje. Meestal geef ik haar het laatste slokje, maar ik zet ook weleens een kopje decaf voor haar. Ik zie het probleem niet zo."

Het staat gewoon voor gezelligheid, vindt ook een andere collega. "Mijn dochter (7) zou van haar zakgeld het liefst allemaal kopjes koffie voor mij kopen, omdat ze ziet dat ik er altijd zo van geniet."

"Sinds een paar dagen zet ze 's avonds zelfs cappuccino's voor haar vader en mij met een apparaat dat ik zelf amper onder de knie heb. Vooralsnog drinkt ze zelf dan opgeschuimde melk. Een opstapje naar de latere latte. Supergezellig!"

Praat mee!

Vanaf wanneer dronk jij zelf koffie? En vanaf welke leeftijd mag je kind dat? Moet je dat oh zo speciale tripje naar Starbucks nu echt verbieden? Wie betaalt dat eigenlijk? En als je koffie verbiedt, zouden energiedrankjes (80 mg), cola (18 mg) en pure chocolade (70 mg per reep) dan niet ook het veld moeten ruimen? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!