Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Sabine Joosten
Praat mee

Help, er wordt gestaakt!
Wat doen we met het kind?

Dimphy van Miltenburg

T

Thuiswerken, een oppas of een vrije dag opnemen: het dilemma van ouders nu basisscholen vandaag (donderdag 5 oktober) massaal de deuren dicht houden vanwege de - vrijwillige - lerarenstaking.

Of je nou wel of niet achter de stakende docenten staat: voor ouders/verzorgers is het hoe dan ook een geregel. Want niet iedereen is eigen baas, heeft een moderne baas die thuiswerken goed vindt of kan makkelijk een oppas regelen en/of betalen. En om nu een dag op te nemen terwijl de herfstvakantie ook al bijna voor de deur staat...

Pretparken

Ook gaan verschillende pretparken - die eigenlijk al waren gesloten - speciaal voor deze dag open. Het Scheepvaartmuseum is op deze dag gratis toegankelijk voor kinderen uit het basisonderwijs en hun begeleider en De Apenheul en het Dolfinarium kosten deze dag slechts 10 euro per persoon. 

Ook zijn er genoeg opties voor sportieve ouders. Zo past Dames 1 van de Amsterdamse hockeyclub AH&BC voor 35 euro van 9 tot 15 uur (met 'ophaal-uitloop tot 16.30 uur) op jouw kind - de kinderen worden vermaakt met hockey, knutselen en spelletjes - en kunnen in het Gelderse Laren leerlingen voor 45 euro een dagje op ponykamp; van 8.00 tot 16.00 uur mogen ze dan pony's borstelen en paardrijden.

Verantwoordelijkheid schoolbestuur

Opvallend is trouwens dat veel ouders denken op een stakingsdag zij verantwoordelijk zijn voor de opvang van hun kind(eren). Maar juridisch is dat niet zo; op een stakingsdag is het schoolbestuur verantwoordelijk voor de opvang.

De leiding kan wel een beroep doen op ouders en vragen om zelf te zorgen voor opvang, maar als ouders hier niet toe in staat zijn of niet toe bereid, dan dient toch echt het schoolbestuur voor opvang te zorgen.

Praat mee!

Hoe regel jij het op deze stakingsdag met je kind(eren)? En heeft jouw werkgever er begrip voor dat je vanwege de staking thuiswerkt of überhaupt niet komt? Of heb jij het probleem bij het schoolbestuur gelaten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!