Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Meisje op telefoon
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Ligt de nadruk te veel
op een mooi uiterlijk?

Sam ten Hove

D

De helft van de tienermeiden heeft een negatief zelfbeeld, dat blijkt uit onderzoek van beautymerk Dove onder 5.165 meiden tussen de 10 en 17 jaar in veertien landen. Herken je dit bij jouw dochter? En kun je dit voorkomen bij je kind?

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de tienermeiden met een negatief zelfbeeld niet graag meedoet aan activiteiten buitenshuis of liever geen afspraakjes maakt met vrienden en familie. Van de meiden met een negatief zelfbeeld gaat zelfs 75 procent zo ver dat ze maaltijden overslaan en niet naar de dokter gaan. 

 

 

Guusje (16) herkent dit gedeeltelijk: "Iedereen van mijn leeftijd wil juist graag op stap. Misschien zijn ze wel onzeker, maar dat zou nooit zó ver gaan dat ze dingen daarvoor zouden afzeggen. Ik merk wel dat het bij meiden van mijn leeftijd heel belangrijk is hoe je eruitziet en hoe anderen eruitzien."

Media zijn een van de grootste boosdoeners als het gaat om impact op het zelfbeeld. 65 procent van de meiden die negatief tegen haar eigen lichaam aankijkt, voelt zich nog slechter na het zien van afbeeldingen in de media van andere, in hun ogen, knappe meiden.  

"Dat kan ik me wel voorstellen", zegt Guusje. "Hoe je eruitziet op het internet is ook belangrijk, want iedereen kan het zien. Als je iets bij een ander ziet, een heel mooie foto of zo, dan doet dat wel iets met je, maar meer in de zin dat je ook zo'n foto wilt. Ik zou er alleen niet onzeker van worden." 

Dat er in Nederland wel ernstige gevallen zijn van tieners met een laag zelfbeeld, blijkt uit de ervaringen van maatschappelijk medewerkster Jeanine*: "Ik begeleid nu al een jaar lang een 14-jarig meisje. Zij durfde niet over straat en niet met de bus, uit angst om gezien te worden. Ze was bang dat anderen haar niet mooi vonden of dat mensen haar 'stom' zouden vinden. Ik begeleid haar nu door leuke dingen te ondernemen. We gaan vooral naar drukke plekken en ik geef veel complimentjes."

Praat mee

Herken je dit bij je eigen dochter? Kun je dit als moeder voorkomen of bijsturen? Was je vroeger zelf onzeker? Ligt er te veel nadruk op een mooi uiterlijk? Laat het ons weten!

* Wegens privacyredenen van de betrokkenen is deze naam gefingeerd. Deze is wel bekend bij de redactie. 

En, wat vind jij? Laat je horen!