Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

'Iemand te dun noemen,
is ook body shaming'

Anne-Flore Muller

H

Het lijkt zo langzamerhand de normaalste zaak van de wereld; om ieder lichaam van uitgebreid (online) commentaar te voorzien. Vooral BN'ers moeten een dikke huid hebben. Voor alle ophef rondom te dikke, te dunne, te behaarde en/of te kleine lijven bestaat er zelfs een term: body shaming.

Zangeres Roxeanne Hazes (24) plaatste afgelopen weekend een foto op Instagram, trots in bikini. Toch zijn niet al haar volgers te spreken over haar lichaam, en de foto is dan ook overladen met negatieve reacties. 'Dit is toch geen gezicht! Ik ga niet in bikini, maar dat zou jij ook beter niet kunnen doen!', schrijft een Instagramgebruiker onder de foto.

In een uitgebreide reactie schrijft Roxeanne: 'Dat noem je 'goed in je vel zitten', met welke maat dan ook. Ik ben blij met dit lichaam, net zoals ALLE meiden, flink of slank, blij moeten zijn met een maatje meer of minder.'

'In dit lichaam groeien straks hopelijk mijn kindjes. Hoe kun je daar niet blij mee zijn? Misschien hoog tijd om mij te ontvolgen, want wellicht volgt er over een paar dagen een charmante foto terwijl ik zit en ik mijn vetrollen niet kan tellen.'

Te dun

Body shaming gebeurt echter niet alleen bij vrouwen die volgens het heersende ideaalbeeld een 'maatje meer' zouden hebben. Ook dunne vrouwen krijgen het te verduren, en worden op sociale media zonder pardon afgeschreven als 'anorexiapatiënten'.

Eerder twitterde schrijfster Saskia Noort al vol afschuw over graatmagere modellen in de zomercampagne van Zara, en nu is er wederom ophef ontstaan rondom dunne modellen die te zien zijn in de huidige campagne van de winkel. De twitteraar is ditmaal een man, die een oproep doet aan de Spaanse modeketen: 'Hoi Zara, houd eens op met suggereren dat dit de standaard is!'

Iedereen prachtig

Zijn tweet krijgt veel bijval. Toch worden er ook andere comments onder zijn post geplaatst. Zo wordt er geschreven dat modellen té dun noemen, net zo goed body shaming is.

'Als je superdun bent, ben je niet meteen jezelf aan het uithongeren. Je bent niet pas een normale vrouw als je maat 38 hebt, stop hiermee!', twittert iemand. 'Het zou zo mooi zijn als ze uitstralen dat elk lichaamstype mooi is. Niets mis met dun, niets mis met dik. Iedereen is prachtig', schrijft een ander.

Praat mee

Wat vind jij? Is iemand te dun noemen net zo goed body shaming als iemand te dik noemen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!