Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Shirts is dit wit genoeg voor u
Foto: Maarten Hartman
Praat mee

Denk niet wit, denk niet zwart...
Hoe gemengd is jouw school?

Sam ten Hove

D

De straat op in een wit t-shirt met de tekst: Is dit wit genoeg voor u? Zo vroegen twee scholen in Amsterdam aandacht voor meer witte kinderen op zwarte scholen. Ouders kwamen kijken, maar daadwerkelijke aanmeldingen bleven uit. Wat heeft jouw voorkeur? 

Segregratie op basisscholen is al jaren een veelbesproken onderwerp. Twee scholen in Amsterdam voerden een ludieke actie om meer 'witte' leerlingen op hun school te krijgen. De actie kwam wereldwijd in het nieuws.

Racistisch

De scholen wilden aandacht voor dit probleem, die kregen ze, maar de 'witte' aanmeldingen bleven uit. De actie kreeg vooral negatieve reacties. Veel ouders vonden het racistisch en de kinderen zouden gebruikt worden.

'Zou het niet kunnen zijn dat een zwarte school domweg meer aantrekkingskracht heeft op zwarte ouders?' Schreef een ouder destijds. Nu blijkt dat de actie niet veel heeft opgeleverd, is dit opnieuw een veelgehoorde reactie. 

Segregatie

Wanneer een school meer dan 50% leerlingen met een niet-westerse achtergrond heeft, wordt deze aangeduid als een zwarte school. Uit cijfers van het gemeentelijk bureau voor Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) blijkt dat het aantal leerlingen dat naar een school gaat met meer dan 80% allochtonen sterk is afgenomen, maar tegelijkertijd stijgt het aantal kinderen dat naar een 'witte school' gaat. Dit draagt bij aan segregatie in de stad, concludeert OIS.

Ouders zeggen voorkeur te geven aan een echt gemengde school, maar het OIS ziet dat slechts 18% van de basisschoolleerlingen daadwerkelijk naar een daadwerkelijk gemengde school gaat.

Praat mee

Fiets jij om voor de witte c.q. zwarte school of gaat jouw kind gewoon naar de school om de hoek? Welke overwegingen maak je bij het kiezen van een school? Wil je dat jouw kind dagelijks in contact komt met kinderen uit andere culturen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!