Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Praat mee

'Ook slachtoffers hebben
te allen tijde portretrecht'

Anne-Flore Muller

H

Het gebeurt steeds vaker dat er foto’s van vermiste personen door bezorgde familieleden online worden geplaatst. Ook autoriteiten maken gebruik van sociale media. Het internet onthoudt echter alles, en dus zal de betreffende foto voorgoed online rondzwerven. Wat vind jij: Hebben ook slachtoffers te allen tijde portrechtrecht*? 

In de hoop een 4-jarig Duits misbruikslachtoffertje te traceren, plaatste de Duitse politie gisteren een foto van het betreffende kindje online. De oproep had succes, want binnen een paar uur werd het meisje gevonden en de vermoedelijke dader gearresteerd.

Hulp inschakelen

Half augustus werd er wederom succes geboekt dankzij internet. De internationale politieorganisatie Europol schakelde hulp in door een foto van een hotelkamer online te plaatsen. Het doel? Achterhalen waar de hotelkamer was. De foto werd meer dan 5000 keer gedeeld, waardoor de locatie achterhaald kon worden.

Ook de zoektocht naar de vermiste Anne Faber wordt online voortgezet. Via Facebook en Twitter zijn haar foto’s sinds het moment van vermissing massaal gedeeld, in de hoop dat een internetgebruiker de gouden tip geeft.

Belang

Volgens advocaat Christiaan Alberdingk Thijm heiligt het doel in zulke gevallen de middelen. "Het is evident dat de foto de privacy van het slachtoffer aantast, maar het belang van de opsporing is hiermee gediend. In het belang van de vermiste persoon zelf, zal het recht op privacy in zulke gevallen wijken."

Alberdingk Thijm legt uit waarom het raadzaam kan zijn om foto’s van de vermiste  persoon online te plaatsen. "De politie wil weten wie de vermiste persoon nog heeft gezien en vooral waar dit was. Dus alle informatie hierover is welkom."

Vergeetverzoek

Hij benadrukt dat wanneer het maatschappelijk of persoonlijk belang voorbij is, alle maatregelen genomen moeten worden om de privacy van het slachtoffer te herstellen. "Om niet meer vindbaar te zijn op internet, moeten de grote zoekmachines meewerken. Deze klus is echter niet zomaar geklaard."

Alberdingk Thijm: "Om links te verwijderen, kun je een 'vergeetverzoek' indienen bij het Europese Hof. Daar zou ik als slachtoffer of nabestaande mee beginnen, zodat de betreffende foto online minder vindbaar wordt."

"Daarna kun je je richten op grote platforms waar het beeld ook nog op staat. Als die platforms niet willen meewerken, zijn zij aansprakelijk wegens privacyinbreuk en kun je een schadevergoeding vragen."

Praat mee

Is het nodig om foto’s van vermiste personen online te plaatsen, of is dit hoe dan ook een schending van de privacy? Vind jij dat het geoorloofd is om beeld en naamsvermelding op internet te zetten, in de hoop iemand te vinden? Of hebben ook slachtoffers te allen tijde portrechtrecht? Praat mee!

*Klik hier voor meer info over portretrecht. 

En, wat vind jij? Laat je horen!