Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Telefoongebruik op het werk
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoe luiden op jouw werk
de mobiele mores?

Sam ten Hove

W

Wel eens meegemaakt? Sta je kleren te passen in een kledingwinkel en op het moment dat je een medewerkster iets wilt vragen, is ze verdiept in haar telefoon. Een medewerkster van een kledingwinkel in Amsterdam werd op staande voet ontslagen nadat haar baas haar betrapte op internetten. Wat vind je daarvan? Internetten, bellen en/of appen op het werk... Hoe luiden op jouw werk de 'mobiele mores' (gebruiken)?

De medewerkster werd betrapt toen de eigenaar even langs kwam in de winkel. Zij zat op dat moment - via de kassa - op het internet. Uit de zoekgeschiedenis bleek dat ze een half uur lang op verschillende sites had gezeten. Terwijl er klanten in de winkel waren. 

Koffie bestellen

De vrouw vond haar ontslag onterecht en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat de vrouw terecht is ontslagen. Ze was bovendien al vaker gewaarschuwd. VROUW-collega Suzanne zat laatst met een vriendin een kwartier te wachten tot ze een kop koffie kon bestellen. De serveerster had niet eens gezien dat ze binnen waren gekomen; ze was te druk met haar telefoon. 

Werkgevers mogen hun werknemers verbieden om tijdens werk op hun telefoon dan wel internet te zitten. Ze hebben een zogenaamde instructiebevoegdheid: zij bepalen hoe het werk wordt uitgevoerd en wat daarvoor nodig is. 

Praat mee

Wat vind jij? Mag je ontslagen worden omdat je tijdens werk op internet zit? Maakt het nog uit of je op kantoor zit of representatief hoort te zijn? Wat vind je ervan als winkelmedewerkers op hun telefoon zitten? Praat mee! 

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW