Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Dorine Hermans en Els Rozenbroek
Foto: Wout Jan Balhuizen
Praat mee

Onderhandelen of grenzen aangeven...
Hoe voed jij op?

Sanne Eva Dijkstra

O

Ouders die de kraamvisite niet door de voordeur maar het keukenraam naar binnen laten, omdat de pasgeborene anders wakker wordt. Overdreven? Sommige ouders doen het toch echt zo, weet Dorine Hermans (58). Samen met Els Rozenbroek (60) schreef zij Geef dat kind een slok jenever (Unieboek | Het Spectrum) een boek met een nuchtere en hilarische kijk op moderne opvoeddilemma’s.

Volgens ‘tante Do en tante Els’ geven ouders van nu hun kinderen teveel macht. De oorzaak: de komst van de anticonceptiepil en de daaropvolgende opvoedrevolutie. Dorine: "Vroeger hadden vrouwen geen invloed op hoeveel kinderen ze kregen. Sinds de komst van de pil worden kinderen bewust op de wereld gezet. Daardoor zijn ouders zo’n beetje gedwongen in de rol van gastheer en gastvrouw op het feest van hun kinderen."

Grenzen aangeven

Omdat ze gekozen hebben voor kinderen, zetten ze alles op alles om het leventje van hun kroost zo perfect mogelijk te laten verlopen. Dus zijn er moeders die hun baby dag en nacht in een draagdoek rondsjouwen, mogen peuters zelf beslissen of ze wel of geen jasje aandoen en bepalen kleuters zelf hun bedtijd. Geen goed idee, volgens Dorine en Els.

Een citaat uit het boek: […] een peuter de controle laten overnemen, grenst aan kindermishandeling. In zijn hart vindt hij dat namelijk doodeng. De wereld is groot en onbekend, kinderen snakken naar veiligheid. Die krijgen ze alleen als u de baas bent […]. Een heftige bewering? "Dat mag iemand vinden, maar zo is het gewoon", zegt Dorine. "Ik kan daar niets anders van maken. Je moet niet onderhandelen met een peuter, maar grenzen aangeven. Daar worden kinderen blij van."

Niet alles is alleen maar leuk

"Eén van onze uitgangspunten is: het leven is geen feest. Kinderen krijgen een slechte voorbereiding op het leven als je ze het idee geeft dat alles altijd maar leuk is." Gezond verstand, daar kom je het verst mee, gelooft Dorine. "En niet onzeker zijn, of bang om je kind te beschadigen. Denk gewoon wat meer zoals ouders de afgelopen miljarden jaren gedaan hebben."

Dorine groeide zelf op in een tijd waarin moeders het zonder de adviezen van opvoedexperts moesten doen. "Wij mochten als kind al blij zijn dat we te eten kregen, dat onze kleren werden gewassen en dat we een bal hadden om mee te spelen op straat. De lat lag veel minder hoog dan nu, en toch waren we gelukkig."

"Natuurlijk ziet de wereld er nu anders uit, maar dat betekent niet dat ouders zich moeten laten leiden door hypes. Deskundigen zeggen elke tien jaar weer wat anders. Luister gewoon naar jezelf. Ouders hebben van nature het talent om kinderen op te voeden volgens de eisen van de tijd."

Praat mee

Overigens mag het advies in de titel van hun boek met een flinke korrel zout genomen worden, al zet Geef dat kind een slok jenever wel aan het denken. Is het echt in het belang van kinderen dat ze betrokken worden bij keuzes rondom zaken als bedtijd, eten en mobiele telefoon? En hoe erg is het als een huilende baby eens gewoon een tijdje met rust gelaten wordt, of als je de mislukte tekening van zoon- of dochterlief eens niet trots op de koelkast hangt? Wat vind jij? Laten mensen hun kind(eren) teveel zelf bepalen of is discussie juist goed? Praat mee!

Foto: Wout Jan Balhuizen.

En, wat vind jij? Laat je horen!