Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte / Katrien Mulder
Praat mee

'Pepperspray zou
niet verboden moeten zijn'

Dimphy van Miltenburg

M

Met de dagenlange vermissing van Anne Faber en de uiteindelijke vondst van haar lichaam zit de angst er goed in: gewoon een stukje fietsen als vrouw alleen kan blijkbaar al gevaarlijk zijn. Want hoe verweer je jezelf als je ergens iemand met slechte bedoelingen treft? De roep om pepperspray legaal te maken in Nederland klinkt opnieuw.

Uiteraard is het onmogelijk om zeker te weten dat je met pepperspray nooit ten prooi zult vallen aan mensen die iets van je willen. Maar leven in een samenleving waarin daders van zedendelicten na een aantal jaar weer buiten staan, geeft sommige mensen een onveilig gevoel. 

Wat doe jij als je uit het niets wordt aangevallen? Twitteraar Corine Vloet zwengelde de discussie op twitter aan en blijkt niet de enige die worstelt.

Het bezit van pepperspray is in Nederland strafbaar en geldt als een misdrijf. Dit staat in de Wet wapens en munitie. In België is pepperspray ook verboden, maar in Duitsland mag je wel pepperspray in je bezit hebben en is het ook gewoon makkelijk verkrijgbaar. Nederlanders kopen daarom al jaren over de grens pepperspray. 

In Nederland is wel een legaal alternatief voor pepperspray: de X-marker. De vloeistof in de spray verandert in een schuimige laag als het op iemands huid komt. In tegenstelling tot pepperspray doet dit schuim geen pijn, maar het zorgt wel voor een schrikeffect.

Schuim

Bovendien kan de dader - wanneer het schuim in zijn ogen komt - even niet meer zien. Bijkomend voordeel is dat de verf een kleur achterlaat op de huid die niet direct met intensief wassen verdwijnt. Dit zou kunnen helpen bij het opsporen van een dader. Wel is het zo dat je dit middel alleen mag gebruiken in situaties waarin je wordt aangevallen. 

Praat mee

Wil jij graag pepperspray hebben? Of heb jij die al altijd op zak? En denk je dat dit nut heeft in een noodsituatie? Of moeten er andere manieren worden bedacht om vrouwen een veiliger gevoel te geven op straat? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!
Van de partners van VROUW