Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met Engelse setter
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Een ziek huisdier zou
geen vakantiedagen moeten kosten'

eindredacteur

Mariët Oosterwijk

V

Voor het eerst heeft een werknemer in Italië verlof gekregen wegens ziekte van haar huisdier. Anna (53) uit Rome werkt als bibliothecaris op een universiteit. Ze woont samen met de Engelse setter Cucciola (12), die ze als pup kreeg. Over huisdierenliefde schreven we al eerder een Praat mee en dit keer vragen we: Vind jij het terecht dat een ziek huisdier vakantiedagen kost?

Anna heeft geen kinderen: "Cucciola is mijn gezin! Ik had in februari verlof gevraagd om Cucciola te helpen nadat hij een operatie moest ondergaan. Ik heb later opnieuw vrij gevraagd toen hij opnieuw werd geopereerd. Toen merkte ik dat ik de vorige keer geen verlof had gekregen en dat het van mijn vakantie was afgetrokken."

Verwaarlozen

Anna nam contact op met de voorzitter van de LAV, de Italiaanse variant van Proefdiervrij. "Hij gaf mij het advies om samen met de aanvraag enkele rechterlijke vonnissen op te sturen, waaruit blijkt dat baasjes die hun huisdier verwaarlozen, strafbaar zijn."

Tot grote vreugde van Anna besloot de universiteit dit keer beide dagen als verlof en dus niet - zoals de vorige keer - als vakantie te zien. "Ik ben ontzettend blij (...) en hoop dat ook anderen voortaan het recht krijgen van hun werkgever om hun huisdier in nood te helpen, zonder dat het van hun vakantiedagen wordt afgetrokken."

Praat mee

Wat vind jij? Heb je zelf een huisdier en zou je - indien mogelijk en noodzakelijk - van de verlofregeling gebruikmaken? Denk je dat jouw werkgever zo coulant is? Of heb je geen huisdier en zou je het onbegrijpelijk vinden als een ziek huisdier jouw collega geen dagen kost? Of ben je misschien zelf een (on)begripvolle werkgever? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!