Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoe vaak durf jij
je haar nog te verven?

journaliste

Daphne van Rossum

D

Door je haar te verven zou je meer risico op kanker hebben was vandaag in het nieuws. Ik denk er eerlijk gezegd niet zo heel erg over na. Op het moment dat ik uitgroei heb en er grijze haren doorheen piepen gooi ik er hoe dan ook een verfje overheen.

Ik ben gelukkig nog niet zo heel grijs en in mijn blonde haar valt het ook niet zo heel erg op, dus ik denk dat het zo om de twee maanden is. 

Natuurwinkel

Toen ik zwanger was, heb ik twee keer negen maanden niet geverfd omdat in mijn 'zwangerschapsbijbel' Veilig zwanger van Beatrijs Smulders al stond dat je wat dat betreft maar beter geen risico neemt. Omdat er transmissie naar de vrucht zou kunnen plaatsvinden. Maar voor de rest neem ik voor een frisse look de 20 minuutjes chemicaliën gewoon voor lief.

Collega M. haalde tijdens haar zwangerschap de haarverf voor de zekerheid bij de natuurwinkel. Een handelwijze die hoofdchirurg van het London Breast Institute Kefah Mokbel in Londen toejuicht: hij adviseert in The Times maximaal vijf keer per jaar - dus ongeveer om de 10 weken - je haar te verven. 

Hij vindt het dan ook verontrustend dat de haarverfindustrie aanbeveelt je haar elke vijf weken - dus een keer zo vaak - te verven. Tot het moment dat er aanvullend onderzoek is gedaan adviseert hij sowieso natuurlijke kleurspoelingen zoals henna.

Haarzuiver

Zahra Mollaesmaeil is sinds begin dit jaar eigenaar van salon Haarzuiver - in 1992 de eerste Natuurkapper in Nederland - en gebruikt dus ook haarverf op natuurlijke basis: "Ik kreeg zelf last van het werken met chemische verf als ammonia en waterstofperoxide. Het is niet alleen slecht voor de klant, maar ook voor de kapper die er dagelijks mee werkt."

"En ik merk dat de belangstelling groeit: in het begin waren er zo’n elf kappers in Nederland, nu zijn het rond de vijftig. Ook mijn klantenbestand groeit; ik krijg er wekelijks klanten bij."

Van donker naar blond

Volgens Zahra komt de chemische verf binnen via de huid en gaat het direct de bloedbaan in: "Dat is slecht voor je, maar niet alleen voor jou. Ook voor het milieu. Als je het afspoelt komt het terecht in ons water."

"Het enige wat wij niet kunnen is ontkleuren, dus van donker naar blond gaan. Maar tegenwoordig zijn er vele tinten blond, rood en donker op natuurlijke basis die grijsdekking geven."

Andere cosmetica

Ook uit Fins onderzoek bleek eerder al dat vrouwen die regelmatig hun haar verven, een groter risico lopen, schrijft The Times. Al blijft onduidelijk of verf de oorzaak is. Het zou kunnen dat die vrouwen ook meer andere cosmetica gebruiken", relativeert Sanna Heikkinen van het Kanker Instituut in Finland.

Praat mee

Hoe vaak verf jij je haar? Om de tien weken? Om de vijf weken? Vaker, minder vaak? En ga jij minder je haar verven nu je dit nieuws hebt gehoord, of vind je dat onzin? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!