Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Heb jij ook ruzie met je familie
over de erfenis?

Dimphy van Miltenburg

H

Het overlijden van een familielid is vaak al verdrietig genoeg. Maar na de uitvaart komt er soms nog een vervelend moment: het verdelen van de erfenis.

In 2016 bleek uit onderzoek van het Netwerk Notarissen dat meer dan de helft van de Nederlanders geen contact meer heeft met een of meer familieleden.

Voornamelijk broers en zussen blijken elkaar niet meer te spreken. De belangrijkste reden voor het verbreken van contact met familie is ruzie over geld.

Schaaltje

Bijna iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die ruzie heeft gekregen met een familielid over de erfenis. En degenen die zo’n persoon niet kennen, zien ze wel voorbijkomen in tv-programma’s zoals 'Het Familiediner'.

Het gaat niet eens altijd om het geld dat op de bankrekening staat. Een bepaald schaaltje kan al genoeg reden zijn voor broers en zussen om elkaar in de haren te vliegen.

Volgens directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen kan een gelijke behandeling bij geldzaken binnen de familie veel problemen voorkomen.

“Een gelijke behandeling van kinderen op financieel gebied voorkomt later ruzie. 84% van de ondervraagden is van mening dat ouders hun kinderen op financieel gebied gelijk moeten behandelen. Maar in bijna één op de vijf families is die gelijke behandeling op financieel gebied er niet.” 

Tip

Het Netwerk Notarissen heeft nog een tip voor familieleden die nog géén ruzie hebben over geld: bespreek geen geldzaken tijdens het kerstdiner. Want juist de helft van de ruzies tussen familieleden gaat over geld. En dan kun je de komende kerstdagen wel eens zonder familieleden aan een gedekte kersttafel zitten.

Praat mee

Heb jij ook ruzie met een familielid over de erfenis? Vertel jouw verhaal hieronder.

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!