Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

broodje hamburger
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Als mijn partner veganist wordt,
verbreek ik de relatie'

Anne-Flore Muller

L

‘Liefde gaat door de maag', zegt men. Niets zo gezellig als samen uitgebreid tafelen. Dit wordt echter lastig, wanneer de etensvoorkeuren flink uiteen gaan lopen. Laat staan wanneer een van jullie besluit veganist te worden...

Vegetarisch eten is inmiddels breed geaccepteerd, maar veganistisch eten ligt nog heel gevoelig. Niet alleen houdt het in dat je geen vlees, kaas, yoghurt en honing meer eet, maar ook dat je niet langer wollen kleding en leren schoenen kunt dragen.

Kaasplankje

Als veganist zal je altijd van tevoren een restaurant moeten bellen, om verzekerd te zijn van een veganistische optie. Zomaar een restaurantje binnenlopen voor een spontaan hapje eten, zal ook een lastige uitdaging worden. Ook jullie favoriete stamppot met gehaktbal zul je niet langer op tafel zetten. En eten bestellen? Ho maar.

Afgelopen maand vond de Vegan Challenge plaats, en werd iedereen uitgedaagd om een maand lang alle dierlijke producten links te laten liggen. VROUW-collega Eva ging de uitdaging aan, een keuze die haar vriend allerminst toejuichte. "Hij was bang dat ik dan 'heel saai' zou worden en 's avonds op de bank een zak wortels zou leegeten in plaats van een zak chips. Ook riep hij meteen 'En de kaasplankjes dan?'"

"Mijn vriend kookt zelf ook heel graag en zou het jammer vinden als hij thuis daarin beperkt zou worden. Achteraf bleek dat we écht niet alleen salades hoefden te eten, maar uiteindelijk was hij wel blij dat ik het geen maanden ging doen en geen veganist geworden ben. Want we merkten dat we ineens veel meer gingen plannen en moesten overleggen over eten, terwijl spontane etentjes vaak juist het leukste zijn!"

Praat mee

Zou jij bij je partner blijven, wanneer hij/zij besluit veganist te worden? En vind jij dat eetgewoonten een grote rol spelen in een relatie, of vind je dat het niet zou moeten uitmaken of jij nou wel of niet een gehaktbal mee-eet? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!