Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Held
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Wie is volgens jou
een echte held?

Sam ten Hove

V

Vandaag is het Nationale Heldendag en staan we stil bij heldendaden, groot en klein. Wie is jouw ultieme held? 

Gisteren kregen Inge Eikenboom en Manuel Doulis de zilveren medaille van het Carnegiefonds uitgereikt, omdat ze een compleet gezin hebben gered van een brandend motorschip op de Oude Maas. De Nationale Heldendag is een initiatief van het bestuur van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Vandaag kunnen we dus even stilstaan bij mensen die een ander gered hebben of een poging hebben gedaan om iemand te redden en daar zelf gevaar bij liepen.

 

Held Milan

De afgelopen weken waren er nog meer heldenacties. Zo redde de 17-jarige Milan ten Broek uit Amersfoort een vrouw en haar peuter uit het water. Hij was samen met teamgenoten onderweg naar een zwemwedstrijd, toen ze bij Veenendaal een auto van de weg zagen raken. De auto kwam op z'n kop in het water terecht.  

Milan aarzelde geen moment en dook het water in. "Toen ik bij de auto aankwam, had de vrouw de deur al tien centimeter open maar ze kreeg 'm niet verder. Ik heb de deur verder opengetrokken. Toen ik haar eruit wilde halen, kreeg ik haar kind in mijn armen", zei hij tegen RTV Utrecht

Milan zag dat het de vrouw lukte om zichzelf te bevrijden en dus zwom hij met haar dochtertje van 2,5 jaar oud naar de kant.

Heldhaftige kat

Cees van Loon (70) uit Den Bosch is ook een held. Hij redde zijn buurjongetje van 1,5 jaar uit een sloot. Zelf vindt hij het helemaal geen heldendaad: "Iedereen zou dit gedaan hebben.”

Dat niet alleen mensen helden kunnen zijn, bleek uit het verhaal van Sanne Salvetti (24). Sanne's kat redde haar zoontje. Zij kreeg de schrik van haar leven toen haar baby blauw aangelopen in de box lag. Zico (nu 7 maanden) ademde niet meer. Dat haar kleine nog leeft, heeft ze te danken aan poes Macy die maar bleef miauwen.

Praat mee

Wie is volgens jou een held en waarom? Heb je zelf weleens een heldendaad verricht? Laat het ons weten in een reactie!

En, wat vind jij? Laat je horen!