Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Roker achter het stuur
Foto: Hollandse Hoogte / EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Roken in een auto vol kinderen...
Mag dat?

Dimphy van Miltenburg

E

Een sigaret opsteken terwijl je je kinderen naar de sportclub rijdt. In België kun je binnenkort rekenen op een boete of zelfs een celstraf als je dit doet. Want in zowel Vlaanderen als Wallonië bespreken ze een verbod op roken in auto’s waarin kinderen zitten. De Belgische minister van Leefmilieu Joke Schauvliege wil de straffen al vanaf volgend voorjaar laten ingaan.

Frankrijk, Ierland, Engeland, Australië en delen van de VS en Canada gingen België al voor. In Ierland kan de boete oplopen tot maar liefst 1200 euro. In België willen ze nog een stapje verder gaan: roken in het bijzijn van minderjarigen gaat een celstraf opleveren van tussen een maand en twee jaar en een boete tussen de 100 en 250.000 euro. Ook elektronische sigaretten vallen onder het verbod.

Nederland

Long- en kinderenartsen stelden in 2015 al eens een soortgelijk rookverbod voor, maar de Tweede Kamer wilde er niet aan. Volgens de artsen onderschatten ouders de effecten van nicotinedampen.

De concentratie van de rook is zo hoog dat kinderen hoofdpijn kunnen krijgen, misselijk kunnen worden of zelfs een acute astma-aanval kunnen krijgen. Bovendien hebben deze kinderen tot twee keer zo veel risico op luchtwegklachten.

Wachten

De roep om roken te verbieden op plekken waar veel kinderen aanwezig zijn wordt steeds luider. Er wordt gepleit voor rookvrije pretparken, speeltuinen, kinderboerderijen, dierentuinen en buitenzwembaden. En op sommige locaties is het rookverbod ook al echt ingevoerd: zo kun je in De Efteling tijdens het (on)overdekte wachten sinds april al niet meer roken.

Boze reacties

Veel mensen vinden het logisch om niet te roken waar kinderen bij zijn. Al kreeg Hester Zitvast op haar open brief aan alle pretpark,- en dierentuindirecteuren heel wat boze reacties. Toch niet iedereen is er blijkbaar blij mee dat aan roken in de buurt van kinderen paal en perk wordt gesteld.

Praat mee

Vind jij dat we in Nederland ook een rookverbod moeten invoeren in auto’s waarin kinderen worden vervoerd? Of moet de overheid zich hier niet mee bemoeien en moet iedereen dat zelf beslissen? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!