Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Samen de boom versieren. Maar wordt het een nep, of een echt exemplaar dit jaar? / Hollandse Hoogte
Praat mee

Oh dennenboom...
Is die van jou echt of nep?

Daisy Heyer

O

Oh dennenboom, oh dennenboom... Nu de Sint weer terug naar Spanje is wordt het tijd om je druk te maken over kerstversiering, kerstcadeaus en natuurlijk een kerstboom. Want gaan we dit jaar voor een echte, of wordt het toch een nep exemplaar?

Wie kiest voor een echte boom haalt tijdens de kerst een heleboel ongedierte in huis. Een doorsnee kerstboom biedt namelijk onderdak aan zo'n 25.000 insecten, meldt De Telegraaf woensdag. 

Kunstkerstboom

Best een onsmakelijk idee, maar ach: we hebben dit soort verhalen ook wel eens gehoord over bh's en bedden. Het weerhoudt menig Nederlander er in ieder geval niet van om toch een echte dennenboom in huis te nemen: in 2016 werden er bijna 2,3 miljoen 'echte' bomen verkocht. 

Maar de neppe boom blijkt jarenlang toch een stuk populairder onder Nederlanders. Onderzoeksbureau GfK onderzocht de aanschaf van de kerstboom in 2014, waaruit bleek dat 47% van de Nederlanders koos voor een kunstkerstboom, tegenover 28% voor the real thing. Hoe het nu met de cijfers zit is niet bekend, maar verdeeldheid zal er nog altijd heersen.

Lampjes

Bij ons thuis was 'de boom' vroeger altijd hot topic in december. Paps pleitte jaarlijks voor een neppe kerstboom. Altijd voluptueus, geen last van ongedierte en je had nooit het risico dat de helft van de boom al was verdwenen in je stofzuiger voor de kerst daadwerkelijk begonnen was.

Bovendien kon je die rottige lampjes er gewoon in laten zitten, in plaats van dat je gefrustreerd na 3,5 uur klungelen om ze uit de knoop te halen - en twee ruzies verder - de handdoek in de ring gooide. Om vervolgens naar het dichtstbijzijnde tuincentrum te rijden voor nieuwe lampjes. 

Gescheiden

Maar geen echte boom in huis was voor mams weer een no go. Die geur van de boom, het zoekproces en het opvullen van de kale plekjes in de kerstboom 'hoorden gewoon bij kerst'. Zolang mijn ouders samen waren, zou er ieder jaar een echte boom in huis staan. Punt uit. 

Inmiddels zijn mijn ouders - ruim dertien jaar - gescheiden, en zwichtte zelfs mijn moeder voor een kunstexemplaar. Dit nadat haar laatste echte boom al voor de kerst kon worden weggegooid. Maar dit jaar wil ze toch een echte Nordmann-spar in huis halen. Want die neppe boom was eigenlijk toch echt een doorn in haar oog...

Praat mee

Hoe zit het bij jou thuis? Wordt ieder jaar met veel liefde de neppe kerstboom van zolder gehaald, of gaat het hele gezin naar het tuincentrum op zoek naar de perfecte echte? En waarom maak jij die keuze? Praat mee! 

En, wat vind jij? Laat je horen!