Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam
Praat mee

Zeg eens eerlijk...
wat vind jij van vrijwilligerswerk?

Dimphy van Miltenburg

L

Leesouder zijn op school, kantinedienst draaien bij de sportvereniging, gastvrouw zijn in een hospice... Ongeveer de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk, blijkt uit cijfers van het CBS. Vandaag is het Nationale Vrijwilligersdag. Voor wie zet jij je graag in? VROUW-collega Dimphy flext er op los.

Zelf doe ik 'flexibel' vrijwilligerswerk via Nederland Cares. Een uitkomst voor mij, want in mijn 'freelance leven' wisselen drukke werkperiodes zich af met rustige periodes. Op de kalender van de stichting kan ik kijken voor welke activiteiten er vrijwilligers worden gezocht.

Huiswerkbegeleiding

Zo kan ik precies vrijwilligerswerk doen op een moment waarop het mij uitkomt. En ik kan nog eens afwisselen in de activiteiten. Huiswerkbegeleiding vind ik erg leuk om te geven, maar ik ben ook een middag met ouderen naar het Paleis op de Dam geweest.  

Het fijnst van flexibel vrijwilligerswerk vind ik dat ik nergens aan vastzit. Want vrijwilligerswerk bevat wel het woord 'vrijwillig', maar als je hebt afgesproken dat je wekelijks de koffieronde doet in het verzorgingstehuis is het niet makkelijk om te zeggen dat je een keer niet komt. Het weerhield mij er in ieder geval van om een 'vaste' vrijwilligersbaan te zoeken. Want ik vond het lullig als ik dan opeens moest afzeggen, omdat ik in een drukke werkperiode zat.

Jongerenhospice

Maar wat ik doe is niets in vergelijking met voormalig VROUW-collega Andrea (32); zij is eens in de twee weken een halve dag gastvrouw bij jongerenhospice Xenia in Leiden. "Mijn schoonmoeder is heel lang heel ziek geweest en uiteindelijk overleden. Ze was begin zestig en we merkten hoe moeilijk het was om een fijne plek te vinden waar je kunt zijn als je niet thuis kunt wonen.

Dus toen ik een oproep zag voor gastvrouw in het hospice, wist ik dat ik dat wel zou kunnen door de ervaring met het ziekteproces van mijn schoonmoeder. En ik weet hoe belangrijk het is om op een fijne plek te zijn als je heel ziek bent: voor jezelf, maar óók voor de familie. Het is fijn om als gezin in een huiselijke omgeving te zijn."

Verdrietig nieuws

Als gastvrouw zorgt Andrea voor koffie, neemt ze de telefoon aan, ontvangt ze bezoek, doet ze de was en zorgt ze voor de bloemen. Ook maakt ze af en toe een praatje met gasten en hun bezoek, of gaat ze even de markt op met één van de gasten.

"Dit vrijwilligerswerk houdt me met beide benen op de grond. Soms komt er een mailtje binnen met de titel 'Verdrietig nieuws': dan is er iemand overleden. Als een jong iemand overleden is, app ik mijn vriendinnen dan weleens: Pluk de dag! We maken ons allemaal druk over leuke uitjes of vakanties, maar als ik daar ben weet ik waar het écht om gaat.

Geen tijd

Ik heb inmiddels een dochtertje en daarnaast werk ik. Ik heb dus altijd wat te doen. Vanwege mijn zwangerschapsverlof ben ik een tijdje niet in het hospice geweest. Ik ben nu aan het bedenken hoe ik mijn vrijwilligerswerk beter kan combineren met mijn werk en gezin.

Maar het is niet zo dat ik er 'geen tijd' meer voor heb: geen tijd ergens voor hebben is een keuze. En ergens tijd voor máken ook. Als iedereen het argument 'te druk' gebruikt, doet niemand meer vrijwilligerswerk. En daarvoor vind ik het te belangrijk. Maar het mag dan vrijwilligerswerk heten, vrijblijvend is het niet; ik moet er wel zijn als ik dat heb beloofd." 

Praat mee

Doe jij vrijwilligerswerk? Waarom wel? Waarom niet? En vind je dat iedereen - die er geestelijk en lichamelijk toe in staat is - vrijwilligerswerk zou moeten doen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!