Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Zeg eens eerlijk...
Hoe nep ben jij op social media?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

S

Social media is dé plek om je mooier, beter, succesvoller voor te doen. Je kunt er gemakkelijk liegen over wie je bent, over hoe je eruit ziet als je 's morgens je bed uitstapt en over hoeveel volgers je hebt. Zeg eens eerlijk: hoe waarheidsgetrouw is jouw social media?

Op Instagram, Facebook en Twitter zijn de meesten nét iets leuker dan in real life. Want laten we eerlijk zijn… De eerste selfie bereikt vrijwel nooit onze tijdlijn. Goed nieuws en mooie foto’s zijn nu eenmaal leuker om te delen. 

Likes

Maar hoe zit het met de volgers? Want sommige accounts hebben (honderd)duizenden volgers en daarentegen slechts honderd likes. Hoe kán dat toch? Heel simpel: Er zijn apps om volgers en likes te kopen of te verdienen.

Zo beweert twitteraudit.com te kunnen zien hoeveel echte én hoeveel gekochte volgers iemand heeft (nb: kijk wel wat er achter 'last updated' staat!). Wij besluiten een paar BN'ers te testen en beginnen met onze minister-president.

Nepvolgers

Van de 935.000 Twitter-volgers die Mark Rutte heeft, zou volgens de website slechts 40% 'echt' zijn. De aantallen van zijn collega Geert Wilders zijn ook niet om over naar huis te schrijven: minder dan de helft - 46% - van zijn volgers is 'echt'.

En met respectievelijk 64% en 53% komen cabaretier Jochem Myjer en zangeres/presentatrice Angela Groothuizen evenmin glansrijk door onze test. Bij @KimHollandxx en @BobbiEden daarentegen zijn 93% en 91% van de volgers echt. Met bonkend hart controleren we ons eigen account. Gelukkig: 96% echt! 

Blauw vinkje

Door volgers of likes te kopen, lijk je ineens een stuk belangrijker dan je in werkelijkheid bent. Een andere manier om dat voor elkaar te krijgen, is door een blauw vinkje op je profiel te laten zetten. Dat  vinkje geeft namelijk aan dat je een verified user - en dus geen nepper - bent.

Tot voor kort kon iedere Twittergebruiker er een aanvragen door een paar formulieren in te vullen. Maar sinds er discussie ontstond omdat Twitter een blauw vinkje gaf aan een extreem-rechtse Amerikaan, heeft het sociale platform een pauze ingelast. Hoe lang die pauze gaat duren, is niet bekend. Maar wellicht dat gebruikers zichzelf over een tijdje weer zonder veel moeite kunnen bombarderen tot verified user.

Praat mee!

Hoe eerlijk ben jij op social media? Post je bijvoorbeeld weleens een selfie als je net je bed uitkomt, of doe je dat pas wanneer je er op je best uitziet? En wat vind je ervan dat veel mensen volgers en likes kopen? Heb je dat zelf ooit gedaan/overwogen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!