Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Tom Merton
Praat mee

Tijd voor een derde kerstdag
of niet?

Dimphy van Miltenburg

T

Traditiegetrouw vieren veel Nederlanders Eerste Kerstdag met de ene familie en Tweede Kerstdag met de schoonfamilie. Maar waar is de kerstdag waarop je lekker tijd voor jezelf hebt? Waarop je met een dekentje op de bank kunt schuiven? Of met vrienden de feestdag doorbrengt? Wordt het geen tijd voor een Derde Kerstdag?

Ooit hadden we maar liefst vier kerstdagen, zo schrijft de historische website Isgeschiedenis.nl. In 813 werd besloten om de viering van Kerstmis uit te breiden. Het was verboden om te werken op deze dagen, want dat zou ongeluk brengen. Alle kerstdagen hadden een eigen focus: Vierde Kerstdag was een kinderfeest en Tweede Kerstdag stond geheel in het teken van dieren. Boeren lieten dan hun paarden door het dorp galopperen om zo te ‘garanderen’ dat ze de rest van het jaar niet ziek zouden worden. 

Toch ging de traditie van Vierde Kerstdag al snel verloren en in 1773 besloot de Nederlandse overheid ook Derde Kerstdag af te schaffen.

Gescheiden gezinnen

Maar zou het met al die gescheiden en samengestelde gezinnen niet veel handiger zijn om weer meer kerstdagen toe te voegen? Dan heb je wel drie of vier adressen die je eigenlijk langs moet om met alle ouders te kunnen eten. Derde Kerstdag zou wat lucht scheppen voor deze families. Bovendien zijn er ook veel mensen die gewoon graag kerst vieren met hun vrienden.

Veel mensen noemen de dag na kerst al Derde Kerstdag, omdat ze de dagen tussen kerst en oud en nieuw vrij hebben genomen. Ze slapen massaal uit om ’s avonds de kliekjes op te eten. Maar een officiële feestdag is het niet.

Praat mee

Wat vind jij: moet Derde Kerstdag weer als officiële feestdag worden ingevoerd? Of is het totale onzin om drie kerstdagen te vieren? Tenslotte is het al bijzonder dat we twee kerstdagen hebben: in België en de Verenigde Staten bestaat tweede kerstdag niet eens. Laat het hieronder weten!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!