Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Tom Merton
Praat mee

Gelijke lonen in IJsland...
Ja, dat verdienen wij hier ook!

Freelance journaliste

Marielle Wisse

I

IJslandse vrouwen krijgen vanaf vandaag evenveel betaald als hun mannelijke collega’s. Het is een nieuwe wet die dat werkgevers verplicht. IJsland is op dat gebied het eerste land ter wereld.

Hoewel het gat steeds kleiner lijkt te worden, zit er nog degelijk een verschil tussen het loon van mannen en vrouwen in dezelfde functie. Vorige maand nog zochten verschillende bekende Amerikaanse actrices en presentatrices de publiciteit omdat zij het niet eerlijk vonden dat zij - voor hetzelfde werk - minder verdienen dan hun mannelijke collega’s.

Bewijs

In IJsland maken ze daar nu korte metten mee. In 2022 hoopt het land de loonkloof helemaal te hebben gedicht. De wet - die geldt voor bedrijven met meer dan 25 personen in dienst - moet daaraan bijdragen. Vanaf vandaag moeten bedrijven kunnen bewijzen dat ze gelijke lonen bieden voor gelijk werk. Ongeacht geslacht, etniciteit, seksualiteit en nationaliteit. 

Het dichten van de loonkloof is niet de enige manier waarop IJsland zijn best doet om voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen te zorgen. Zo moet de top van grote bedrijven voor minimaal 40% uit vrouwen bestaan en hebben mannen recht op betaald verlof bij geboorte van hun kind. 

Praat mee!

Zouden wij een voorbeeld moeten nemen aan de IJslanders? Vind jij het goed dat IJsland het gelijke loon wettelijk heeft vastgelegd? Of zouden bedrijven zelf moeten kunnen bepalen wie ze wat betalen? En vind jij dat er sprake is van ongelijkheid op de werkvloer?

En, wat vind jij? Laat je horen!