Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met glas champagne
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Dry January of niet,
ik hef gewoon het glas. En jij?

Eva van Riet

N

Na alle kerstborrels en oudejaarsavond mét eventuele kater(s) wil je wellicht alcohol de komende tijd (iets vaker) laten staan. Maar een hele maand? Videoredacteur Eva van Riet snapt de hype rondom Dry January niet. Al lukt het haar niet helemaal om de druk om eraan mee te doen te negeren...

Het fenomeen Dry January houdt in dat je een maand lang geen druppel alcohol drinkt. Deze trend is overgewaaid uit Engeland, om het bovenmatige alcoholgebruik in de decembermaand te compenseren. Tegenwoordig is het ook in ons land een bekend begrip waar steeds meer mensen aan meedoen.

Saaier

Steeds meer vriendinnen en collega's hebben aangekondigd om aan deze challenge mee te doen. Ik voel er niet veel voor maar voel druk om met de juiste argumenten aan te komen. Waarom zou je deze maand nòg saaier maken met slechts alcoholloze drankjes? Want ik vind januari al somber genoeg met die regenachtige grijze dagen, blue monday (dit jaar 15 januari) en amper feestjes.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind heus niet dat je per se alcohol moet drinken om het gezellig te hebben. Maar doordat ik dit jaar voor deze trend bedank, word ik - voor mijn gevoel - in het hokje 'alcoholist' gestopt.

Gemberthee

Ik vind dat we het afgelopen jaar sowieso al met z'n allen massaal op de gezondheidstour zijn gegaan. Vriendinnen van mij roepen steevast bij ieder etentje dat ze minder vlees en (wit) brood eten, en de lattes zijn al een tijdje vervangen door verse munt- en gemberthee. Want dat zou een stuk gezonder zijn...

Ik heb in 2017 geprobeerd om me hier zo min mogelijk van aan te trekken, al ontbijt ik inmiddels ook met speltbrood en kook ik vaker zonder vlees. Blijkbaar heb ik weinig ruggengraat als het gaat om groepsdruk. Maar deze keer ben ik voornemens om er niet aan toe te geven. 

Sociale verplichting

De voordelen van Dry January zijn onder andere dat het goed is voor je lijf en portemonnee en dat je gegarandeerd een katervrije maand hebt. Maar je kunt toch ook 'minderen'? Een glas wijn bestellen in plaats van een fles? Daarnaast proost een glas met daarin alcohol net iets lekkerder dan een colaatje. 

Laten we van deze hype dus geen sociale verplichting maken. Ik drink in ieder geval een borrel als ik daar zin in heb. Mijn doel is dan ook om januari zo gezellig mogelijk te maken en dat gaat nou eenmaal net iets gemakkelijker als ik mezelf niets ontzeg! 

Praat mee

Ben jij wel gezwicht voor Dry January en heb jij een alcoholvrije maand? Of vind jij het maar overdreven en laat jij deze trend aan je voorbij gaan? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!