Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Snoepende vrouw
Foto: Bruno BOISSONNET | Hollandse Hoogte
Praat mee

Zeg eens eerlijk...
Snoep jij ook weleens stiekem?

Evy Brans

N

Nu de feestelijke decembermaand plaats heeft gemaakt voor januari en goede voornemens, willen de meesten weer wat minder snoepen en meer gaan bewegen. Uit onderzoek van 24Kitchen blijkt echter dat we toch nog best wat ongezonde snacks naar binnen werken. Stiekem.

Een extra koekje pikken uit de koektrommel of een handje vol chips uit de zak eten voordat je braaf met je bakje op de bank gaat zitten. We hebben het allemaal wel een keer gedaan maar bekennen het vaak niet. Uit de Nationale Frisse Start Test blijkt dat 1 op de 10 vrouwen het eten van ongezonde dingen verzwijgt.

Spijt

Hoe jonger we zijn, hoe meer spijt we hebben van die ongezonde maaltijd of snack. Zo had bijvoorbeeld 30% van de ondervraagden onder de 35 spijt van het eten tijdens de feestdagen. Onder de 66-plussers was dit slechts 4%. Uit de test blijkt ook dat vrouwen sowieso vaker spijt hebben dan mannen.

Vooral chocolade scoort goed op de lijst van snacks waarvan we spijt hebben. Maar ook het snoepgoed dat in de decembermaand overal wordt verkocht, wordt vaak genoemd als iets waarvan men spijt heeft na het eten.

Verleidingen

En zeg nou zelf, zo’n zak pepernoten is toch op voor je er erg in hebt? Zodra de zak leeg is, voel ik mijn maag al protesteren. Maar als iemand vraagt waarom ik buikpijn heb, zal ik de oorzaak niet verklappen. Die zak pepernoten was immers al 'half leeg' toen ik er aan begon. Ahum...

Ook als je, vaak rond etenstijd, van je werk naar huis gaat, loeren op iedere hoek verleidingen. Bij ieder treinstation vind je talloze snacks; de frituur aan de ene kant, de snoeprepen aan de andere...

Kroketje

Ook ik grijp weleens een kroketje uit de muur als ik onderweg naar huis ben. Dan kijk ik natuurlijk eerst wel even achterom of er niet een collega in de buurt is die mijn snackmomentje betrapt.

En als er dan thuis gevraagd wordt of ik iets wil eten, zal ik niet zeggen dat ik net die snack naar binnen heb gewerkt. 'Nou, ik heb nog niet echt honger' is mijn go-to excuus. En blijkbaar ben ik dus niet de enige.

Praat mee

Verzwijg jij ook weleens dat je een ongezonde snack hebt genuttigd? Wat voor smoesjes verzin jij om je snackmomentjes te verbergen? Heb je spijt als je weer eens naar de bodem van de koektrommel tuurt of van de chipszak? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!