Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sonja Bakker en Jan Heemskerk
Foto: Timo Sorber | VROUW Magazine
Praat mee

Sonja Bakker blijft niet hangen in een slechte relatie:
Ik houd te veel van het leven

Redactie VROUW

J

Je hoeft maar drie minuten door te brengen in het gezelschap van afslankgoeroe Sonja Bakker (43) om te weten: het leven is nooit saai met deze vrouw. Journalist Jan Heemskerk in gesprek met een spraakwaterval, levensgenieter, zakenvrouw en volbloed positivo, óók als het tegenzit!

Je was al eens getrouwd, met Koen, de vader van je twee oudste kinderen Tristan (15) en Finn (13) en was tot halverwege vorig jaar samen met Jan, met wie je zoontje Bram (5) hebt. Met je eerste man heb je co-ouderschap, Bram is altijd bij jou. Ingewikkeld...

“Welnee joh, dat valt wel mee. Het gaat heel goed. Met mijn tweede ex is het nu allemaal wat lastiger, maar dat zijn ook fases. Mijn eerste ex-man is mijn allerbeste vriend; hij was mijn jeugdliefde. Bij hem kook ik twee keer in de week en vul ik de koelkast bij. Dan neem ik Brammetje mee. Hartstikke gezellig. Ik denk dat ik gewoon een heel moderne vrouw ben. Een beetje buiten de box denken, hoe leuk is dat?”

Maar het is toch niet prettig als het voor de tweede keer misgaat...

“De eerste keer vond ik heftiger dan de tweede. Nu herken ik de fases van het rouwproces. ‘Dan ga ik nu door het moeras heen.’ ‘En dan kom ik in die tunnel...’ De eerste keer was ik gewoon één vat vol emotie. Nu heb ik het veel meer onder controle.

Maar ik heb hier niet voor gekozen. Ik dacht: dit keer is het voor altijd. Dat is niet gelukt en dat doet pijn. Maar als het niet werkt... Je hebt van die mensen die samen de 35 jaar halen. Kennelijk ben ik niet zo’n type. Ik ben daar misschien ook wel te onrustig voor.”

Hoezo?

“Ja, weet ik veel... Ik heb weleens aan een therapeut gevraagd: ‘Waarom lukt het me nou niet?’ En die zei: ‘Son, jij bent iemand die zo’n man bijna opslurpt.’ Of ik verwende hem te veel. En daar worden ze dan kennelijk lui van. Zoiets. 

Weet je: ik vind de liefde heel ingewikkeld. Ik ben twee keer gescheiden. Dan kan ik heel depressief gaan doen en zeggen dat ik ben mislukt in de liefde, maar ik ben gewoon wie ik ben. Ik hou te veel van het leven om in een slechte relatie te blijven zitten. Snap je?

Weet je hoeveel mensen er in huwelijken blijven zitten die vreemdgaan, ongelukkig zijn, destructief gedrag gaan vertonen? Die te veel drinken of roken, omdat ze niet meer happy zijn? Echt veel! Dan denk ik: wie hou je nu voor de gek?

Kinderen voelen dat ook, de spanning thuis. Mama is chagrijnig en papa loopt te vitten. Ik geloof niet in een leven van constant compromissen sluiten. Dan doe je ofwel de ander of jezelf tekort. Dan ga je doorploeteren. En ik wil niet doorploeteren.”

Veel mensen blijven bij elkaar voor de kinderen.

“Mijn kinderen hebben de leukste jeugd. Papa is nu blij en mama ook. Ze krijgen het beste van alle twee. We hebben ook samen Sinterklaas gevierd. Ik heb zelfs een keer Sinterklaas gevierd met alle exen bij elkaar, want ik ben een echte verbindingsvrouw.”

Heb je je daar van meet af aan voor ingezet?

“Ja, ja, ja! Altijd. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik twintig was. Ik had een heel goeie basis, toen gingen ze uit elkaar. En dat is nooit meer goed gekomen. Ze hadden zo veel ruzie, ze hebben elkaar nooit meer gezien. Dat vind ik traumatisch. Dus ik heb altijd gezegd: ‘Wat er ook gebeurt in mijn leven, mijn kinderen zal ik nooit het slachtoffer laten worden van de keuzes die ik maak.’

Dus acht jaar geleden heb ik mijn kinderen verteld dat mama niet meer zo gelukkig was en dat mama en papa uit elkaar gingen. Toen zeiden ze: ‘Maar mama, we hebben nooit iets aan je gemerkt.’ Ik zei: ‘Lieverd, natuurlijk heb je niks gemerkt. Ik ben jullie moeder. Ik zorg voor jullie, jullie hoeven niet voor mij te zorgen. Ik ben sterk voor jullie. Het wordt alleen maar mooier, we gaan alleen maar voor de vette jaren. En alles samen doen.’ Snap je?

Ouders maken het vaak te ingewikkeld of gaan in de slachtofferrol, waardoor het kind zich moeilijk gaat gedragen. Ik zie het veel om me heen. Ik heb twee jaar kinderpsychologie gedaan, hoor, ik weet waar ik het over heb. Echt waar!”

Het volledige interview met Sonja kun je nu lezen in VROUW Magazine.

Praat mee!

Was jij ook ongelukkig en stapte je, ondanks de kinderen, uit een slechte relatie? Merkten jouw kinderen dat je ongelukkig was? Hoe is de relatie met je ex-partner nu? Heb jij net als Sonja nog goed contact of spreken jullie elkaar helemaal niet meer? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!