Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kind zit vaak in bed nog op smartphone
Foto: Robin Utrecht| Hollandse Hoogte
Praat mee

'Bestond er maar een app om
de smartphone van je kind uit te schakelen'

journaliste

Daphne van Rossum

I

Ik heb twee kinderen in de puberleeftijd en allebei zitten ze aan hun telefoon geplakt. Terecht dat twee grote aandeelhouders van Apple aan de bel hebben getrokken over het gevaar van de iPhone bij kinderen. Ik maak mij daar ook zorgen over. Vooral nu de school weer begonnen is en de kinderen weer op tijd naar bed moeten, zie ik de bui voor vanavond al weer hangen: het moment waarop de telefoon uit moet.

De aandeelhouders roepen het technologiebedrijf op ervoor te zorgen dat ouders de toegang van kinderen tot de telefoon kunnen beperken. En dat lijkt me heel goed. Waarom bestaat er niet een app waarmee ik van een afstand de telefoon van mijn kind kan afsluiten? Je kunt toch ook de televisie uitzetten? Waarom dan niet de telefoon?

Opvoeden

Natuurlijk zit er een knop op. Maar vóór je de telefoon van je kind in handen hebt, ben je minstens een discussie verder en daar heb je soms niet altijd meer puf voor, of zin in. Ik hoor je zeggen: 'Dat is nou opvoeden.' 

Maar in ons geval levert het inleveren van de telefoon bij het ene - jongste - kind nul problemen op en bij het andere is het standaard 'een 'dingetje', met argumenten als 'ik ben nog niet klaar met mijn huiswerk', 'Ik ging net iets aan een klasgenootje vragen' of 'Ik moet mijn wekker nog zetten.' Zo is er altijd iets.

Verslaafd

Ik zou het fijn vinden om gewoon met een druk op een app beide telefoons te kunnen uitschakelen tussen bijvoorbeeld 21 en 7. Je kunt natuurlijk ook de Wi-Fi uitzetten, maar daar heb je jezelf ook mee. En ook zonder Wi-Fi kunnen kinderen nog genoeg doen op de telefoon die tegenwoordig ook gewoon 4G heeft.

Ik maak weleens eens de grap dat het net is alsof mijn zoon verslaafd is aan zijn telefoon, maar zo is het natuurlijk ook wel. Dat ding zit constant in zijn hand. Het ingewikkelde is natuurlijk dat de smartphone tevens dienstdoet als informatiekanaal voor huiswerk, contact met klasgenootjes en wekker.

Vooral 's nachts

Ik denk dat kinderen vaker op hun smartphone zitten dan wij denken. Ik denk dat veel ouders daar - net als ik - redelijk naïef in zijn. Zo hoorde ik van een schrijfster van puberboeken dat ze vooral 's nachts uren met tieners zat te appen, toen ze informatie zocht voor haar nieuwste boek over wraakporno.

Ik schrok daarvan. Als wij denken dat onze kinderen slapen en de telefoon 'veilig' op hun nachtkastje ligt, zijn ze vaak nog tot diep in de nacht in de weer. Met alle gevolgen van dien: moeilijk opstaan, slecht presteren op school door vermoeidheid. Dus ik wil óf die app óf een grote kist met een slot waar de telefoons in kunnen na 21 uur.

Praat mee

Hoe doe jij dat thuis in een tijd dat de Wi-Fi uitzetten niet meer genoeg is? Welke afspraken hebben jullie gemaakt en houdt jouw kind zich aan die afspraken? Of heb je hem/haar weleens betrapt met een smartphone onder de dekens? Volgens de aandeelhouders is er steeds meer bewijs dat kinderen negatieve gevolgen ondervinden van het frequente gebruik van hun iPhone. Heb jij ook dat idee? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!