Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Schelden
Foto: HH Ikon Images
Praat mee

'Gebruik alsjeblieft
het k-woord niet meer'

Alicia Henken

I

In het televisieprogramma Over mijn lijk worden vijf mensen gevolgd die te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben. Dertiger Edgar overleed vorig jaar aan longkanker. Maar niet zonder een grote wens kenbaar te maken.

Kanker wens je niemand toe. Mensen overlijden eraan, familieleden raken er een geliefde door kwijt. Desondanks wordt ermee gescholden alsof het slechts de griep is. Wat vind jij daar nou van? Trek jij je mond open of zwijg jij?

Respect

Daarom zou Edgars boodschap voor iedereen een eyeopener moeten zijn. Want een ziekte waaraan je dood kunt gaan gebruik je niet als scheldwoord. Dat heeft simpelweg te maken met respect. 

Een tijdje geleden hoorde ik een vriend het k-woord gebruiken in een verhaal dat hij aan het vertellen was. Ik werd boos en vroeg 'Waarom gebruikte je nou dat woord?' En hij antwoordde onbenullig: 'Wat moet ik anders gebruiken?' Uhm, nou wat denk je van elk ander woord behalve een ernstige ziekte?

De huidige jongeren gebruiken het woord bijna in elk verhaal dat ze vertellen, alsof ze een 'status' hoog hebben te houden. Wanneer er een begint met het gebruiken van dit woord, dan volgt de rest. Als een kudde schapen.

Boos

Zelf ben ik ook een dierbare verloren aan deze ziekte en wanneer iemand ermee scheldt word ik er bovenal verdrietig van. Je leest zoveel verhalen over - ook jonge - kankerpatiënten. Om dan te gaan schelden met deze ziekte, wat bezielt je dan? 

Hoe haal je het in je hoofd om het k-woord te gebruiken? Alleen maar om meer indruk te maken met je verhaal? Ik kan zo tientallen woorden bedenken die ik daarvoor in de plaats zou kunnen zetten. Dus laten we Edgars allerlaatste wens in vervulling gaan. In deze video kun je zijn boodschap zien:

Praat mee

Maak jij je ook weleens schuldig aan het gebruiken van het k-woord? Luister dan naar de laatste wens die Edgar heeft achtergelaten. Wat vind je ervan? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!