Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Participerende ouders
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Moeders kunnen ook best
oud papier ophalen'

Evy Brans

E

Er is commotie ontstaan rondom een brief die door een basisschool in Oude-Tonge naar de ouders is gestuurd. De brief roept vaders op om oud papier op te halen om het activiteitenpotje te spekken. Willen zij niet helpen, dan moeten ze 50 euro betalen. De school spreekt van compensatie maar de bijdrage wordt op de meedogenloze social media vertaald als boete.

Directrice Debora Hampel is verbaasd over de ophef. Aan het AD legt ze uit dat vaders van leerlingen al 'sinds jaar en dag' elk jaar duizenden euro’s binnenhalen met het ophalen van oud papier. "Andere scholen vragen geld voor het schoolreisje en het kamp voor groep 8, wij betalen dat uit de 'papierpot'."

Compensatie

Er is dus helemaal geen sprake van een boete. Want als je de brief goed leest - maar dat moet je dan wel willen! - wil de school gewoon een bijdrage voor de activiteiten die worden georganiseerd. Net als iedere andere school. En wordt er een alternatieve manier van betalen geboden, namelijk papier ophalen.

Wat in de brief wellicht mist is de optie om niets bij te dragen, en de kinderen niet mee te laten gaan op schoolreisje of-kamp. Wat overigens vaak niet als een optie wordt gezien, omdat niemand zijn/haar kind die uitjes wil onthouden.

Euro's

Kunnen/willen ze de bijdrage niet in euro's betalen, dan kunnen ze bijdragen in de vorm van oud papier. En andersom, kunnen (of willen) zij geen oud papier ophalen, dan betalen ze gewoon in euro's. Van een 'boete' is dus helemaal geen sprake.

Mij valt echter iets heel anders op: waarom worden in deze brief alleen de vaders aangesproken? Zijn we nu nog steeds niet geëmancipeerd genoeg om te weten dat vrouwen ook best een doos kunnen tillen? 

Fornuis

Dat zij niet alleen maar achter het fornuis staan terwijl de man het zware werk doet. Hampel toont begrip voor ouders die niet kunnen tillen en/of alleenstaand zijn, en vindt dat zij niet hoeven meehelpen.

Maar ik mis dus een uitnodiging voor de moeder die wel kunnen/willen tillen. Moeders die willen meehelpen met het ophalen van oud papier om het schoolreisje voor hun kind(eren) te kunnen bekostigen.

Praat mee!

Wat vind jij van de ophef? Hoe wordt er op jullie school betaald voor nevenactiviteiten? Is er verschil tussen vader,-en moedertaken? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!