Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse hoogte
Praat mee

Zou sporten niet
overal even duur moeten zijn?

Lisette de Ronde

J

Je hebt je zoon zojuist aangemeld op de tennisvereniging, je dochter kondigt aan dat ze wil gaan hockeyen en je hebt jezelf net nog naar de sportschool gesleept, waar je - onder het mom van goede voornemens - een jaarabonnement hebt afgesloten.

Daar is niks mis mee, want sporten is gezond, maar aan het lidmaatschap van een sportvereniging hangt op sommige plekken in het land een flink prijskaartje.

Dertig procent hoger

Op sómmige plekken, want uit de contributiemonitor van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) blijkt dat de hoogte van de contributie nogal verschilt in Nederland.

Zo is te zien dat in het jaar 2016-2017 de contributie voor een sportvereniging in de stad ongeveer dertig procent hoger lag dan op het platteland. Het grootste verschil in contributie zien we bij de tennisverenigingen. Op het platteland kost het gemiddeld 50% minder om te tennissen. 

Wachtrijen en ledenstops

De hogere prijzen in de steden zorgen niet voor minder leden. Uit een ander onderzoek van hetzelfde Mulier Instituut blijkt dat vooral in krimpregio’s, die zich in plattelandsgebieden bevinden, sportverenigingen last hebben van een daling van het aantal leden. Die daling is in de steden niet te zien: hier komt de wachtrij en ledenstop het meest voor.

Sneller en goedkoper lid worden van een sportvereniging is dus in niet-stedelijke gebieden veel makkelijker. Zouden die prijzen niet gelijk moeten worden getrokken?

Praat mee!

Wat vind jij? Zouden de prijzen om te sporten niet overal gelijk moeten zijn? En wat vind je van de wachtrijen en ledenstops die vooral bij verenigingen in steden voorkomen? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!