Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Sofie Delauw
Praat mee

‘Als brugpieper vervloekte ik mijn ouders
vanwege mijn voornaam’

Dimphy van Miltenburg

D

Dikke kans dat je afgelopen jaar een geboortekaartje hebt ontvangen waar de naam Noah of Emma op prijkt. Dit waren namelijk de populairste babynamen in 2017. De ene ouder vindt het leuk om zijn kind een populaire naam te geven en de andere ouder wil juist een aparte naam voor het kroost.

De trend van 2017 blijkt kort en krachtig te zijn én bijbels. Naast Noah en Emma staan bijvoorbeeld ook Levi, Bram, Daan, Sara en Eva in de top 10 van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die is verantwoordelijk voor de kinderbijslag en kent dus alle namen die in 2017 werden gegeven.

Bijzondere namen

Sommige ouders houden bij het kiezen van een naam voor hun kind vooral rekening met wat ze zelf leuk vinden klinken. Of origineel. Want het is tenslotte toch jouw kind, het meest bijzondere kind op aarde… En daar past volgens sommige ouders een aparte naam bij.

Deze namen kun je dit jaar niet vinden op de lijst, omdat namen die minder dan 25 keer gegeven werden in 2017 niet meer worden vermeld. Dit heeft de SVB besloten vanwege de privacy van deze kinderen.

Spellen

Er zijn heel wat keuzes die aanstaande ouders moeten maken: hoe ga je de opvang regelen, welke kleur verf je de kinderkamer; maar de naamkeuze is misschien wel het moeilijkste. Want wat rijmt er op die mooie naam die jij hebt bedacht?

En hoe leuk is het voor jouw kind als het zijn/haar naam altijd moet spellen (en dat het dan alsnog verkeerd wordt opgeschreven of uitgesproken)? Uit ervaring kan ik zeggen dat dit laatste went, maar als brugpieper vervloekte ik mijn ouders.  

Aan de andere kant: hoe leuk is het om in de klas te zitten met drie Eva’s? Of dat jouw kind standaard bij voor- en achternaam wordt genoemd op het sportveld, omdat er nu eenmaal drie Noah’s in het team zitten?

Praat mee

Hoe heb jij de naam van jouw kind gekozen? En heb je vooral een naam bedacht die je zelf leuk vond, of heb je er ook rekening mee gehouden hoe het voor je kind is om met die naam nog decennialang door het leven te gaan?

En: is het een compliment als jouw babynaam zo populair is of vind je dat juist jammer? Laat het hieronder weten!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!