Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Rychelle en haar bonuskinderen
Foto: Mariel Kolmschot | VROUW Magazine
Praat mee

'Ze hebben maar één moeder,
ik kan en wil haar niet vervangen'

journaliste

Hanna Gillissen

I

In VROUW magazine staan dit weekend twee piepjonge stiefmoeders. Onbezorgd feesten en met niemand rekening hoeven houden? Dat gaat voor deze meiden niet op. Ze werden verliefd op een man met kinderen.

Rychelle Mars (25) heeft een relatie met Emil (37). Ze werd daarmee stiefmoeder van Jaylin (10) en Mila (7), die de helft van de tijd bij hen wonen. 

Jamy Luiten (19) woont sinds vorig jaar samen met Jeremy (26). Ze is cadeaumoeder van Jayleigh (5) en Jayleeza (3).

Stiefmoederrol

Op jonge leeftijd een stiefmoederrol moeten vervullen kan best lastig zijn, toch gaat het beide meiden goed af.

Soms voelt het zelfs alsof hun bonuskinderen gewoon hun eigen kinderen zijn. Maar ‘mama’ genoemd worden blijft voor beiden een grens die niet overschreden mag worden.

Gezellige dingen

Rychelle: “Soms noemen de kinderen me per ongeluk ‘mama’. Maar ze hebben maar één moeder, ik kan en wil haar niet vervangen. Ik vervul wel de moederrol als ze hier zijn en voed ook op. Even was ik bang dat ik andere normen en waarden zou hebben dan Emil en zijn ex, maar gelukkig liggen we op één lijn. 

Ze mogen wel meer bij mij, hun vader en moeder zijn er voor de regels. Die heb ik ook, maar het moet wel leuk blijven. Zij hebben tenslotte niet voor mij gekozen. Ik doe vooral veel gezellige dingen met ze.”

Rychelle met Jaylin en Mila

Uit respect

Ook Jamy corrigeert haar bonuskinderen als ze ‘mama’ zeggen: “Ik wil niet dat anderen denken dat ik de moederrol opeis. De meiden hebben maar één moeder. Als de kinderen zich verspreken en ‘mama’ tegen me zeggen, antwoord ik ook: ‘Die is hier niet.’ 

Dat klinkt misschien hard, maar dat doe ik uit respect voor hun moeder, ik wil haar niet in de weg staan. Het contact met haar is gelukkig goed. Onlangs zei ze dat ze het fijn vindt dat ik zo open ben, en dat het haar een goed gevoel geeft dat ik ook mijn familie bij de kinderen betrek.”

Jamy met Jayleigh en Jayleeza

Praat mee

Hoe noemt/noemen jouw stiefkind(eren) je? Floept er soms ook ‘mama’ uit? Hoe ga je daar dan mee om? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

De volledige interviews met Rychelle en Jamy lees je nu in VROUW Magazine.

En, wat vind jij? Laat je horen!