Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Wim Oskam
Praat mee

Praat jij met je kinderen
over voorbehoedsmiddelen?

Dimphy van Miltenburg

I

In de serie Tiener & Moeder deed Naomi (17) een opvallende uitspraak deze week. Want hoewel ze ongepland tienermoeder werd, bij haar moeder in huis woont en er geen vader in beeld is: een tweede baby voor de jonge moeder is niet uitgesloten…

In een gesprek met haar vriendin vertelt Naomi dat ze nog steeds geen voorbehoedsmiddelen gebruikt. “Als je een condoom gebruikt, kun je eigenlijk net zo goed een dildo kopen. Allebei van plastic”, aldus Naomi.

Accepteren

Als Naomi’s vriendin met haar de discussie aangaat dat moeder Gerda toch wel iets over Naomi’s gedrag te zeggen heeft, volgt er opnieuw een merkwaardig antwoord. Volgens Naomi moet Gerda een eventueel tweede kleintje in huis maar gewoon accepteren. “Al neuk ik de hele straat af, dat moet ik zelf weten. Ze zou geen tweede accepteren, maar als ’ie komt dan komt ’ie.”

Pubers

Naomi was 15 jaar toen ze zwanger raakte van haar dochtertje Nova en blijkbaar niet zo dol op voorbehoedsmiddelen. Opvoeddeskundige Marina van der Wal vertelde eerder dat veel pubers doen alsof ze alles weten, maar dat dit niet zo is. “Sommige pubers denken bijvoorbeeld dat ze van een eerste keer seks niet zwanger kunnen raken.”

Ook seksuologe Goedele Liekens zegt dat pubers het irritant vinden om er met hun moeder over te praten. Volgens Goedele zien ouders seksuele opvoeding vaak als een rotklusje dat je kunt afvinken op je to-dolijst.

Maar, zegt ze: “Het is niet een gesprek, maar een sfeer die je creëert, waardoor er open over dit onderwerp gepraat kan worden. En daar begin je niet mee als je kind voor het eerst verliefd wordt, maar al in de babytijd.”

Schaamte

Onder veel pubers heerst ook een schaamtecultuur. GGD Nederland springt hierop in door sinds deze week in vier regio’s zogenoemde online consulten aan te bieden. Jongeren tot 25 jaar kunnen online een soa-test aanvragen of vragen over seksualiteit stellen aan een verpleegkundige. Zo lopen ze niet het risico bekenden tegen te komen in de wachtkamer.

Praat mee

Praat jij met je kinderen over voorbehoedsmiddelen en seksualiteit? Of regel je misschien zelfs voorbehoedsmiddelen voor je kinderen? Laat het hieronder weten!

En, wat vind jij? Laat je horen!