Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Wat als hij een hoofdpijn heeft, respecteer je zijn grenzen daarin?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Schatje, ik heb hoofdpijn'...
Wat als híj eens geen zin heeft?

journaliste

Daphne van Rossum

H

Het cliché is de vrouw die 'hoofdpijn' voorwendt, of zich slapende houdt om aan een vrijpartij te ontsnappen. Maar een man kan natuurlijk net zo goed weleens geen zin  hebben. Omdat hij zich niet lekker voelt, het druk heeft, echt hoofdpijn heeft of gewoon Nu Even Niet...

In een tijdschrift voor jonge vrouwen stond recent een opmerkelijk artikel: 'Zo verleid je hem als hij geen zin heeft'. In het hele kader van #metoo een gevoelige tekst, want als een vrouw 'Nee' zegt bedoelt ze ook echt 'Nee' maar als een man 'Nee' zegt zouden we dat antwoord moeten negeren? Vreemd toch? Of moet hij te allen tijden zin maken, is hij dat zijn soort verplicht?

Grenzen

Het blad kwam met tips wat te doen als hij zich van je afdraait terwijl 'jouw motortje spint'. In de woorden van het blad: 'Als jij zin hebt om van bil te gaan, maar je man niet'. Een van de argumenten kan zijn dat je zegt dat het 'normaal is dat het daarbeneden ruikt'.

Het lijkt mij eerder een turnoff als je hierover begint, maar het hele principe blijft raar. Wij willen dat onze grenzen worden gerespecteerd, maar mogen die van de man overschrijden? Die moeten altijd maar zin maken? Anders voelen wij ons afgewezen? Stel je voor zeg!

Libido

Het is een misvatting te denken dat alle mannen altijd maar zin hebben in seks. Ik ken in mijn omgeving meerdere stellen waarvan ik weet dat de vrouw meer libido heeft dan haar partner. In een van deze gevallen is dat ook de reden geweest voor de echtscheiding.

Wat ze ook probeerde haar man ging niet in op haar avances. Ze probeerde lingerie, speeltjes en stelde voor eens anderen uit te nodigen in bed. Uiteindelijk was ze het zo beu dat ze een affaire begon met de huurder in huis. Een aantrekkelijke, alleenstaande vader. Dat zagen wij vriendinnen natuurlijk allang aankomen.

Seksuele sleur

Over de kat op het spek binden gesproken... Het begon met een onschuldig potje ganzenborden en eindigde in zijn kamer met een ander potje. Die relatie is inmiddels ook weer gestrand, maar het is evenmin goedgekomen met haar ex-echtgenoot.

Seksuoloog Astrid Kremer constateerde eerder al dat het een serieus probleem is als de vrouw meer lust heeft dan de man. En vertelde wat je daar aan kunt doen: "Net als bij stellen waarin de man meer zin heeft dan de vrouw is de oplossing vaak te vinden in een constructief gesprek en daarna alle twee je gedrag veranderen. Echt luisteren naar je man en vragen wat voor hem belangrijk is om wél seksueel geprikkeld te worden en bereid zijn om hem daarin tegemoet te komen. Er kan verandering komen door meer tijd, liefde, waardering en aandacht aan elkaar te geven of door het doorbreken van jullie seksuele sleur." 

Praat mee

Om hem dan maar gewoon te 'pakken', dat zou niet werken en dat zou in het huidige #metoo-klimaat ook ongepast zijn. Of zie jij dat anders? Moet een man dan wel gewoon zin maken? Of vind jij dat, als hij zijn grenzen aangeeft, je daar ook op een respectvolle manier mee moet omgaan, omdat je ook wil dat hij dat bij jou doet? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!