Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Ineengedoken jongetje
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Druist zo'n 'blootcheck' in tegen
de lichamelijke integriteit van kinderen?

journaliste

Daphne van Rossum

K

Kinderarts Rian Teeuw pleit in haar proefschrift voor verregaande maatregelen om kindermishandeling op te sporen. Zo pleit zij ervoor dat alle Nederlandse kinderen van 0 tot 18 op de spoedeisende hulp bloot worden onderzocht.

Tijdens zo'n 'top-teen-inspectie' zouden meer gevallen van mishandeling aan het licht kunnen komen, dan wanneer kinderen met kleren aan worden gezien. Volgens Teeuw in het AD worden door de aangeklede controles 1 op de 17 gevallen van kindermishandeling gemist.

Zorgvuldige procedure

Volgens Teeuw heeft het overgrote deel van de ouders en kinderen geen bezwaar tegen een dergelijk onderzoek, maar ik kan me niet voorstellen dat mijn puberzoon (15) het prettig zou vinden als iemand hem in zijn blootje onderzoekt. Ik mag al niet eens de badkamer binnenkomen!

Teeuw is er nu over in gesprek met de Inspectie Gezondheidszorg en geeft aan dat misschien zelfs forensische verpleegkundigen deze screening moeten doen. Zij denkt dat het doel de middelen heiligt: "Het gaat niet van hup, alles uit. Het gaat volgens een zorgvuldige procedure. Het is: eerst bovenkleding uit, die weer aan, dan de onderkleding, die weer aan, en dan, aan het einde, de check van de voeten. Het einddoel is wel het hele lichaam onderzoeken: ook de billen, bijvoorbeeld."

Überhaupt is er op het gebied van kindermishandeling nog een grote slag te maken. Zo kwam laatst in het nieuws dat meer dan twee derde van de organisaties in de jeugdgezondheidszorg de registratie van kindermishandeling niet op orde heeft. Ook passen zorgverleners de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling niet altijd goed toe. Tevens zou ook de meldingsbereidheid te wensen overlaten.

Praat mee

Wat vind jij van een partiële 'blootcheck' van kinderen op de spoedeisende hulp? Denk jij ook dat het doel de middelen heiligt of druist zo'n 'blootcheck' in tegen de lichamelijke integriteit van het kind? Zou de nadruk misschien op andere zaken moeten liggen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!