Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Gefrustreerde vrouw
Foto: Science Photo Library | Hollandse Hoogte
Praat mee

'Wie haalt bij jou het bloed
onder je nagels vandaan?'

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dit weekeinde kwam mijn moeder op mijn zieke dochter passen. Ik dacht dat ik het goed opgeruimd had, maar mijn moeder dacht daar anders over. "Wat een troep", verzuchtte ze en pakte de stofzuiger en ordende de berg post en kranten. Toen ik 's avonds thuis kwam stonden de lampen op andere plekken en was de bank verschoven.

Mijn moeder is een schat, maar soms zó dominant! Uit Amerikaans/Israelisch onderzoek dat gepubliceerd werd in het vakblad American Sociological Review (ASR) blijkt dat de moeilijkste mensen in onze omgeving vaak naaste familieleden zijn. En dan met name vrouwen.

Bemoeial

Iedereen heeft denk ik wel een voorbeeld van een schoon-, dan wel stief- dan wel eigen moeder die zich soms wat bazig met de opvoeding van je kinderen bemoeien. Zo heb ik de beste schoonmoeder ter wereld, maar zucht ook zij best vaak dat ik te veel werk en dat dat ten koste zou gaan van mijn twee kinderen.

Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik zelf ook wel een bemoeial ben. En dan vooral naar mijn kinderen toe. Ik denk dat vooral mijn zoon (15) weleens gek wordt van mij. Bijvoorbeeld omdat ik alles wil weten.

Waar en met wie hij is geweest, wat hij heeft gedaan, waarom hij nog in bed ligt, waarom die vieze handdoek niet in de wasmand ligt... De grens tussen bemoeizucht en opvoeden is niet altijd duidelijk.

Schoonmoeder

Toch is het niet de schoonmoeder van wie we het meeste last hebben. Onderzoeker Shira Offer in De Standaard: "Sommigen begonnen spontaan over hun schoonfamilie, maar voor een statistische analyse waren zij onvoldoende talrijk.

Best jammer dat we de schoonfamilie niet specifiek konden onderzoeken. Ik weet zeker dat we interessante resultaten zouden hebben gekregen, hoewel die misschien niet heel verrassend zouden zijn."

"Kennelijk zijn de mensen van wie je het meest afhankelijk bent, ook diegenen die je het meest irriteren", zegt Claude Fischer, senior hoogleraar sociologie aan de Universiteit van Californië - Berkeley.

Vrienden

Gemiddeld viel ongeveer 15% van de besproken relaties in de categorie 'moeilijk'. De meeste conflicten waren er met naaste verwanten, zoals ouders, broers, zussen en echtgenoten. Vrienden werden veel minder vaak moeilijk gevonden.

Mensen van 21 tot 30 jaar noemden het vaakst hun zussen (30%), echtgenotes (27%) en moeders (24%) als irritatiebron, en in mindere mate hun vaders, broers, vriendjes en kamergenoten. Bij vijftigplussers stonden moeders bovenaan de lijst (29%), gevolgd door vrouwelijke partners (28%).

De relatie met collega’s en andere kennissen vonden de jongere deelnemers veel minder irritant: iets meer dan 11% van hen werd als moeilijk betiteld. Voor ouderen lag dat iets hoger: ruim 15% van de kennissen en 11% van de collega’s werd als lastig benoemd, aldus De Standaard.

Praat mee

Wie haalt bij jou regelmatig het bloed onder je nagels vandaan? Welk familielid zit regelmatig in jouw 'gevarenzone'? Of ben jij je er bewust van dat jij misschien zelf ook weleens irritant of veeleisend bent ten aanzien van anderen? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!