Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Krijgt een slimme meid
haar kind op tijd?

N

Na tien jaar stabilisatie is de leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen weer gestegen, zo meldt het CBS vandaag. Begin jaren 70 kreeg de gemiddelde vrouw haar eerste kind op haar 24e. Inmiddels zijn moeders gemiddeld 29,8 jaar oud bij de geboorte van hun eerste kind.  

 

Risico’s

Gynaecologen zijn bezorgd over de stijgende leeftijd waarop Nederlandse vrouwen hun eerste kind krijgen. Late zwangerschappen brengen gezondheidsrisico’s met zich mee en leiden tot meer dure behandelingen, meldt de Volkskrant. De risico’s van laat moederschap zijn bekend: de kans op een zwangerschap neemt af en de kans op een miskraam of een kind met een chromosoomafwijking neemt toe.

“Toch hebben stellen talloze redenen voor het uitstellen van kinderen krijgen, van carrière tot het gevoel er nog niet aan toe te zijn. Een zekere naïviteit plaagt koppels daarbij,” zegt gynaecoloog Sandra Tanahatoe van het UMC Utrecht tegen de krant. “Het besef van onvruchtbaarheid is niet zo groot, terwijl een op de vijf paren er niet in slaagt om binnen een jaar zwanger te worden.”

“Veel mensen hebben een heilig vertrouwen in voortplantingstechnologieën als ivf, maar dat is onterecht,” zegt gynaecoloog Monique Mochtar van het AMC. “Het nut van ivf voor vrouwen van boven de 38 jaar is nooit wetenschappelijk aangetoond.” 

Veel patiënten hebben zo’n diepe kinderwens, dat ze toch voor ivf kiezen, merkt ze, onder het mom: baat het niet, dan schaadt het niet. “Terwijl het een zware behandeling is die veel geld kost.”

Praat mee

Wat vind jij? Beginnen Nederlandse vrouwen te laat aan kinderen en wat is hiervan de oorzaak? En zijn stellen zich te weinig bewust van het feit dat het uitstellen van de kinderwens (dure) medische risico’s met zich meebrengt? En klopt de stelling: een slimme meid krijgt haar kind op tijd? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!