Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mag jouw kind terugslaan bij pesten?
Foto: Roel Burgler|HH
Praat mee

Als je kind wordt gepest...
Terugslaan of andere wang toekeren?

journaliste

Daphne van Rossum

M

Mag een kind dat gepest wordt terugslaan? TROUW-journalist Robert Visscher die zelf gepest werd, leert zijn kinderen dat ze van zich mogen afmeppen als ze gepest worden. Wat vind jij?

De zonen van Visscher kunnen op de goedkeuring van hun vader rekenen als ze pestkoppen aanpakken. Hij vindt dat 'kinderen moeten leren dat ze voor zichzelf mogen opkomen.' Hij wil ze weerbaar maken.

Grote groep

Zelf heeft hij zijn jeugd waarin hij werd gepest als een hel ervaren schrijft hij in TROUW: "Het pesten is overal. Elke doordeweekse dag fiets ik langs bossen, weilanden en boerderijen naar de middelbare school in Assen. Ik sta op de pedalen om zo snel mogelijk te gaan.

Soms lukt het me binnen twintig minuten op school te komen, in plaats van dertig. Niet omdat ik zo graag in de klas wil zitten, maar omdat ik dan de grote groep jongens uit mijn dorp niet tegenkom. Of ze zo snel voorbijfiets dat ze me niet opmerken. Soms zijn ze met wel twintig tegelijk."

Aan een boom

En daarom doet hij er alles aan om te zorgen dat zijn kinderen géén slachtoffers worden. Ook ik vind het belangrijk dat mijn twee kinderen van zich afbijten. Toen mijn dochter op het schoolplein vastgepakt werd door een jongen die haar met een touw aan een boom wilde binden, plaatste ze een venijnig elleboogje en droop hij huilend af.

Hij zou de volgende keer wel twee keer nadenken. "Weet je wel hoe slecht het staat als je door een meisje wordt geslagen en je moet huilen?", zei ze er later triomfantelijk over. Ik ben dan trots op haar. Trots dat ze van zich afbijt.

Fietsenhok

Mijn karakter is zachter, waardoor het kon gebeuren dat ik in het fietsenhok in elkaar werd geslagen door de veel oudere zus van mijn toenmalige beste vriendin. Tot op de dag van vandaag weet ik niet waarom dat was. Ik zou iets gezegd hebben, of gedaan hebben... Laf om het dan door je veel grotere zus te laten oplossen!

Het was een totale vernedering die ik nooit vergeten ben. Het dieptepunt van mijn lagereschooltijd, dat me nog levendig voor de geest staat. Iedereen stond er joelend omheen. Niemand hielp. Ik was doodsbang.

Machteloosheid

Liever had ik haar minmaal een kopstoot gegeven, maar liet het maar zo’n beetje over me heenkomen. Ze was immers veel groter en sterker. Ik weet nog dat ik me voelde als een lam op weg naar de slachtbank. Dat gevoel van machteloosheid... vreselijk.

Ik herinner me zelfs dat het was aangekondigd en ik die ochtend met een steen in mijn maag naar school ging, al dacht ik toen nog dat het wel zou loslopen en dat we er nog over konden praten. Mijn moeder wilde nog mee naar school, maar dat wilde ik niet. Omdat ik vreesde dat het daardoor nog erger zou worden. Was I wrong!

Praat mee

Mag jouw kind terugslaan als het wordt gepest? Of vind je dat school en/of 'pestprotocollen' het moeten oplossen? Hoe weerbaar maak jij je kind op dit gebied? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!