Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte / Arie Kievit
Praat mee

Voorwaarts... mars!
Zie jij jouw dochter al in het leger?

Dimphy van Miltenburg

W

Wordt jouw dochter in de tweede helft van het jaar 17? Dan krijgt ze deze zomer hoogstwaarschijnlijk een brief waarin staat dat zij is ingeschreven voor de dienstplicht.

Tot nu toe waren alleen mannen dienstplichtig, maar de Tweede Kamer stemde recent in met de wetswijziging waarin de dienstplicht ook voor vrouwen gaat gelden. Alleen de Eerste Kamer moet nog akkoord geven, maar dat lijkt een formaliteit.

Opgeschort

De dienstplicht is al sinds de jaren negentig opgeschort, maar dat betekent niet dat de dienstplicht is áfgeschaft. Mensen worden alleen opgeroepen als er niet genoeg beroepsmilitairen zijn. Dat is nu niet het geval.

Voor de vrouwen van 35 jaar die nu denken: 'Is het dan ook mogelijk dat ik over vijf jaar opeens een functie in het leger heb als we in oorlog zijn?' Nee, zo is het dus niet. De wetswijziging geldt alleen voor vrouwen die - na instemming van de Eerste Kamer - 17 jaar worden. Alle vrouwen die nu dus al 17 jaar of ouder zijn, zullen nooit dienstplichtig worden.

Gelijke behandeling

Maar jouw tienerdochter kan in oorlogstijd dus wel worden opgeroepen. De reden dat het kabinet de vrouwelijke dienstplicht wil invoeren is gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Maar is deze wetswijziging écht nodig om vrouwen gelijke kansen te geven? Want vrouwen die graag bij het leger willen, kunnen zich gewoon aanmelden. En gisteren werd eveneens bekend dat de eerste vrouw de keuring van het Korps Mariniers heeft doorstaan. Niets staat dappere vrouwen dus in de weg om een carrière in het leger te beginnen.

Praat mee

Terwijl sommige vrouwen er helemaal niet op zitten te wachten ooit te worden opgeroepen voor het leger. 'Maar veel mannen evenmin' luidt dan het tegenargument.

Want is het inderdaad eerlijk dat mannen wel dienstplichtig zijn en vrouwen niet? Vind jij het terecht dat jonge vrouwen dienstplichtig worden? Waarom wel/niet? En welke rol in het leger zou jij willen vervullen als je dan toch zou moeten? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!