Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Direct een boete
bij 'luxe skiverzuim'

L

Leerplichtambtenaren moeten de bevoegdheid krijgen om ouders een boete op te leggen als ze kinderen van school houden voor een vakantie. Dat wil het Openbaar Ministerie, meldt het AD. Direct een boete bij verzuim: wat vind je daarvan?

Er kwamen vorig schooljaar 6.000 meldingen binnen van luxe-verzuim van leerlingen die door ouders eerder op vakantie werden meegenomen. Ouders doen dit om files te vermijden of omdat eerder weggaan goedkoper uitvalt. 'Skiverzuim', noemt De Telegraaf het vandaag.

Op dit moment krijgen ouders in de praktijk een waarschuwing bij dergelijk verzuim. Als het vaker gebeurt volgt een proces-verbaal en kan de rechter een boete opleggen als het OM er een zaak van maakt. Omdat dit omslachtig is, zou het OM graag willen dat leerplichtambtenaren zelf meteen een boete kunnen opleggen.

Als leerplichtambtenaren zelf boetes mogen opleggen volgt voor ouders ook geen aantekening meer in officiële justitiële documenten. Er wordt nu gezocht naar gemeenten om een proef te starten.

Op social media reageren veel ouders verontwaardigd op het idee. Zo schrijft Denise op de facebookpagina van RTL Nieuws: 'Overdreven gedoe, onze kindjes moeten hun hele leven nog naar school en werken. Laat ze nog lekker genieten van hun kindertijd en kind-zijn. Ze moeten al zoveel en inderdaad: staken kan altijd zonder ook maar aan de kindjes te denken. Pff.'

Marjolein oppert een alternatief: 'Geef kinderen een soort strippenkaart-idee, waardoor ze bijvoorbeeld 5 andere dagen per jaar vrij mogen voor andere activiteiten. Maakt het een stuk makkelijker. Een beetje flexibiliteit is wel gezond.'

Praat mee

Heb jij je kinderen weleens buiten schoolvakanties laten verzuimen om files te vermijden of omdat vliegtickets goedkoper waren? Heb je daardoor een boete gehad? Wat vind je van de proef waarbij leerplichtambtenaren zelf meteen direct een boete kunnen opleggen? Laat hieronder je reactie achter. 

En, wat vind jij? Laat je horen!