Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pas met diplma C in open water mogen
Foto: Harold Versteeg| Hollands Hoogte
Praat mee

Zin of onzin: pas met zwemdiploma C
in open water

journaliste

Daphne van Rossum

S

Sinds 1 januari zijn de regels voor het zwemdiploma gewijzigd. Het idee is dat je kind met een A-diploma veilig is in een zwembad zonder attracties, met B pas veilig is in een zwembad met attracties en alleen met een C-diploma in open water mag zwemmen.

Je kind moet dus A, B én C hebben om in open water te mogen zwemmen, maar veel mensen stoppen als hun kind A of B heeft. Zou het niet beter zijn als er één zwemdiploma zou komen, waarbij het kind direct op alle niveaus mag zwemmen?

Er is toch ook maar één rijbewijs en niet een rijbewijs A, waarbij je alleen op rustige wegen mag rijden een rijbewijs B voor in de stad en rijbewijs C voor de snelweg?

Overleven

Met de nieuwe regels zijn er meteen ook een paar veranderingen doorgevoerd in het programma. Zo moeten de kinderen die opgaan voor hun A-diploma zwemmen met lange broeken en jassen aan, en zijn andere eisen geschrapt in het programma, zoals het duiken van een startblok bij diploma C. 

‘Overleven’ (lees: niet verdrinken) is het motto van het vernieuwde zwemdiploma. Dus is de zwemtechniek nu ondergeschikt aan het gegeven dat een kind zich kan redden in het water.

Zwemonderwijzer Van Erp-van den Heuvel zegt in De Volkskrant dat hij blij is dat de nieuwe diploma's meer duidelijkheid scheppen. “We kunnen nu makkelijker tegen ouders zeggen: ‘Je mag eerder stoppen met zwemles, maar weet wat de consequentie is.’ Met je kind naar het meertje in de buurt gaan, is dan niet handig.”

Ratten

Allebei mijn kinderen hebben alleen B. Dat vonden ze zelf genoeg, maar ik ook. Ze zwommen en zwemmen als ratten. Uit eigen ervaring weet ik dat zwemles een crime is: een kind dat week in, week uit naar het zwembad moet. Dat overgaan van Badje 1 naar Badje 2 máánden duurt en de weg naar diploma A eindeloos is en duur.

En dan moeten B en C nog gehaald worden. Kinderen willen het soms zelf ook niet, dus dan moet je een huilend kind week na week dwingen naar het zwembad.

Driftbuien

Mijn zoon kreeg al driftbuien bij het uitkleden en dan moest de zwemles nog beginnen. Weet je wel hoe warm zo’n kleedkamer is? Helemaal als je je al opgelaten voelt door een krijsende kleuter? Hij wilde na zijn A echt niet meer naar ‘dat stomme zwembad’ en ik weet uit ervaring dat het slecht kersen eten is met een onwillig zwemkind.

Ik herinner me dat we alle trucs uit het boek hebben aangewend om hem nog tot B te krijgen. En ja, daar hoorde omkopen ook bij. Ik geloof dat hij zijn verzameling Pokémon destijds flink heeft kunnen uitbreiden. Niet heel didactisch nee, maar het doel heiligde de middelen. Andere ouders pakken dat vast veel opvoedkundiger en beter aan.

Feestje

Mijn dochter daarentegen vond zwemlessen godzijdank een feest en had zo snel haar zwemdiploma A, dat we tijdens recreatiezwemmen vaak uit het water werden gehaald omdat de badmeester niet geloofde dat ze met haar leeftijd en lengte al in het diepe mocht.

B deed ze er fluitend achteraan, maar omdat ze geen C-diploma konden halen in ‘ons’ zwembad, is dat er eigenlijk - net als bij mijn zoon - niet meer van gekomen.

Praat mee

Heeft jouw kind A, B en C gehaald of alleen A en B of zelfs alleen maar A? En hoe heb jij je door al die uren aan de rand van een warm zwembad heen geslagen?

Vind jij dat we toe moeten naar één diploma waarin het kind ook in open water mag zwemmen, zoals we ook maar één rijbewijs hebben? Of is het juist goed dat het diploma gefaseerd gehaald moet worden? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!