Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Stiefouder mee naar school of niet?
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Hoort de nieuwe partner van je ex
thuis op school?

journaliste

Daphne van Rossum

I

In de laatste aflevering van de hitserie De Luizenmoeder was te zien hoe de nieuwe partner van de vader van Floor, Amber, meegaat naar het 10-minutengesprek met juf Ank. Wat vind jij? Hoort de nieuwe partner thuis op school? We vroegen het Mediator en gezinscoach Gideon de Haan.

Hannah wordt totaal overvallen door de aanwezigheid van deze nieuwkomer en raakt gestrest als de nieuwe liefde van haar ex zich ook nog in gesprek mengt. Gideon de Haan over de scene: "De nieuwe mevrouw ging over de lijntjes, maar de vader liet het ook toe. Hij steunde zijn ex-vrouw niet, maar liet haar zwemmen."

Loyaliteitsconflict

"De nieuwe liefde kreeg de ruimte en werd daarin zelfs aangemoedigd. Daarin ging hij ook over een grens. Hij had zijn ex-vrouw meer credits moeten geven, zij is de mede-opvoeder. En wat meer bescheidenheid had de nieuwe liefde beter gepast.

Steken onder water en pijnlijke opmerkingen verstoren de onderlinge verhouding. Je zag iedereen in het gesprek wrevelig worden. Het is natuurlijk niet verboden om de nieuwe partner mee te nemen, maar het is ook niet handig. Als een stiefmoeder een te grote rol krijgt, geeft dat een loyaliteitsconflict voor het kind.

Zeggenschap

"Maar een stiefmoeder die te veel ruimte neemt, krijgt die ruimte ook van de vader. De vader laat dat toe. Dat kan een kind in een raar pakket brengen, omdat een kind van nature een loyaliteit naar de moeder toe heeft.

Voor het gevoel van veiligheid van het kind, is het in de regel verstandig om rekening te houden met die loyaliteit. Ook al is het kind niet bij het gesprek, dan verstoort het de relatie. De nieuwe partner heeft geen zeggenschap, ze mag mee. Maar het is beter dat zij haar mond houdt en dat hij het woord doet." 

Partij trekken

"Zelfs ondersteunend knikken is al not done. De ouders voeren met z’n tweeën het gesprek. Dat de nieuwe partner meekomt is al op het randje. In dit geval deed de stiefmoeder zelfs het woord en ontstond er een soort bitchfight. Dat is toch het laatste wat je wilt en het is ook niet fijn naar de docent toe. Een docent mag geen partij trekken, dat is vaak ingewikkeld vooral bij vechtscheidingen. Soms is begrijpend knikken al olie op het vuur.

Ik ken een verhaal van een vader die vanaf de andere kant van het schoolplein zag dat de juf even haar hand op de arm van zijn ex legde. Daarna wilde hij niet meer met de juf praten, omdat hij dacht dat ze ook in het 'complot' zat. Het ligt vaak allemaal zo gevoelig."

In het midden

"Voor een docent is het natuurlijk ook een vervelende rol. Je moet in het midden blijven. Voor je het weet word je ergens in meegetrokken. Je bent er natuurlijk vooral voor het kind. Daarom is het als docent ook veilig om in het midden te blijven en het alleen over het kind te hebben. En dan nog is het lastig. Voor je de nieuwe partner meeneemt zou ik eerst toestemming vragen van je ex-partner. Als die ouder het niet wil zou ik het niet doen.

Wel vond Gideon de Haan het goed dat in de betreffende scene van De Luizenmoeder beide ouders er waren. "Dat is wel heel goed voor het kind. Vaak zie je toch dat de een gaat of de ander, soms ook omdat ze niet met elkaar in een ruimte willen zijn."

Schooloptredens

"Voor schooloptredens gelden andere regels. Als het kind het heel fijn vindt als de nieuwe stiefouder erbij is, dan kan het wel. Maar ik zou niet meegaan voor het eigen genoegen. Als het stress geeft bij een van de ouders is het sowieso niet goed. Kinderen weten vaak zelf wel wat ze fijn vinden. Ze kunnen dat over het algemeen zelf goed aangeven, maar meestal willen ze allebei de ouders samen op de eerste rij.

Na een scheiding moeten ouders vaak hun rol hierin vinden, om met respect met elkaar om te gaan. Dat vraag veel zorg en tijd. Je brengt het kind in een lastige positie als de ene aan de ene kant van de zaal zit en de ander aan de andere kant. Dan denk ik: ‘Bijt even een uurtje op je kiezen, laat het even achter je'."

Praat mee

Ben jij gescheiden? Zo ja, hoe doen jullie dan de 10-minuten gesprekken? Met of zonder nieuwe relatie? En wie gaat er naar de schooloptredens? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!