Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw omhelst man
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

'Liefdesverdriet is rouwen
om iemand die er nog is...'

Sam ten Hove

D

De documentaire Verlaten van Hetty Nietsch liet veel kijkers maandagavond meeleven met Loes, Suzanne, Rike, Maarten en Jan. Zij werden, net als jaarlijks ruim twaalfduizend mensen, verlaten door hun partner. Ben jij ooit verlaten door een partner? Hoe ging je daarmee om?

Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven wel een keer te maken met een enorm liefdesverdriet. Een grote liefde verliezen gaat gepaard met tal van emoties. In de documentaire Verlaten vertellen vijf Nederlanders hun verhaal. Suzanne: "Het uit elkaar gaan doe je samen, maar het is een eenzaam proces, omdat je er heel anders in staat. Je hele leven ligt overhoop."

Vreselijke periode

Per jaar eindigen meer dan 35.000 huwelijken in een scheiding, waarvan 12.000 ongewenst. Vaak is er een ander is het spel. Ongeloof, bang zijn om je kind(eren) kwijt te raken, aan jezelf gaan twijfelen... Het zijn maar een paar van de vele gevoelens die meespelen in dit loodzware proces. Suzanne omschrijft het ook wel als: "De meest vreselijke periode uit mijn leven."

Jan: "Een van de lastigste dingen van liefdesverdriet is dat je moet rouwen om iemand die er nog is. Ook degene die de relatie verbreekt, moet dit verwerken (...) Inmiddels denk ik dat het misschien wel zwaarder is om de relatie te verbreken.

Dat is echt verschrikkelijk om op je geweten te hebben. Als iemand weg is realiseer je je hoe fundamenteel die liefde was. Maar ook de afwijzing blijft verschrikkelijk; een totale afwijzing van alles wat je bent. Terwijl die ander dat natuurlijk helemaal niet zegt. Dan heb je echt wel mensen nodig die je oplappen."

Opnemen

In de documentaire zien we dat er hulp wordt gezocht voor de boosheid en het verdriet. Zo vertelt Maarten (die, zo blijkt aan het einde van de documentaire. inmiddels is overleden, red.): "Het verdriet liet me niet los. Dat was er vanaf het moment dat ik wakker werd tot het moment dat ik ging slapen.

Het is nu vijf jaar verder. Ik sta te kijken van hoe lang het aanhoudt. Ik probeer van alles om er vanaf te komen. Ik heb mezelf laten opnemen. Ik heb pillen geslikt, gedronken... Alles maar, om dat gevoel kwijt te raken. Helaas, moet ik zeggen, is er niet veel dat helpt."

Praat mee

Ben jij ook ooit zeer onverwacht en/of ongewenst verlaten door een partner? Misschien zelfs wel door je verloofde? Hoe verwerkte je het liefdesverdriet? Hoe lang duurde het? Heb je misschien tips? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!