Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Meisje drinkt beker water
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Dry february,
maar dan met frisdrank...

journaliste

Daphne van Rossum

L

Laatst was ik met mijn grieperige dochter bij de huisarts. In de wachtkamer hing een poster met daarop hoeveel klontjes suiker er in frisdrank zit. Ik vermoedde het wel, maar toch schrok ik. Bijvoorbeeld van het feit dat er in een glas Fristi 5 suikerklontjes en in een glas chocomel 7 suikerklontjes zitten. Stonden wij in januari dry, in België heeft Janne van Dyck (14) opgeroepen deze maand het glas te laten staan. Het frisdrankglas welteverstaan. Doe jij mee?

Janne in het AD: "Ik wilde dat eigenlijk gewoon voor mezelf doen maar toen ik mijn idee aan een vriendin vertelde, ging de bal rollen. Ze wilde meteen meedoen. Dat bracht haar op het idee om meer vrienden enthousiast te krijgen en via een simpele oproep op sociale media lukte dat. Mijn vader deelde het bericht ook en voor ik het wist, zaten we al een paar 100 deelnemers."

Jaarlijkse campagne

Janne hoopt dat er nog meer mensen aanhaken. "En er is ambitie. We willen er een jaarlijkse campagne van maken en hopen dat er steeds meer mensen aanhaken. Een maand zonder alcohol is een goede start, maar zich vergrijpen aan zoete dranken is zeker zo ongezond."

Ik vind het een mooi initiatief. Zelf haal ik vrijwel nooit frisdrank in huis, maar als we uit eten gaan, mogen mijn kinderen - bij wijze van uitzondering - cola of sinas (voor de jongste). Thuis drinken we limonadesiroop aangelengd met bruisend mineraalwater.

Nieuwe strategie

Zo dacht ik lekker bezig te zijn. Tot ik net op het etiket las hoeveel suiker ook daar inzit: elk glas (200 ml) bevat maar liefst 18 gram suiker (= ruim 4 klontjes)! Daar schrik ik toch wel even van! Ik moet dus een nieuwe strategie bedenken, misschien een maandje water? Solidair zijn met Janne? Dat lukt mij wel, maar ik denk niet dat mijn kinderen er heel blij van worden.

De kinderen van een vriendin drinken alleen maar water. Die hebben nooit niets anders gehad en weten dus niet beter. Ik ben jaloers! Was ik daar ook maar meteen mee begonnen! Aan de andere kant, ik ken ook een gezin met tieners waar er wekelijks liters cola doorheen gaan. Dus vergeleken bij dat gezin doe ik het weer niet zo slecht. 

Praat mee

Hoe vaak drink jij thuis frisdrank? Zou een frisdrankvrij maandje iets voor jou en/of je kind(eren) zijn? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!