Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Vrouw met muts en wanten
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Gevoelstemperatuur -9...
'Thermobroek aan en muts mee'

journaliste

Daphne van Rossum

B

Brrr… koud hè? Vertrokken jouw kinderen vanmorgen ook met dikke jas, handschoenen en sjaal naar school en/of heb jij ook flink staan krabben? De temperatuur is vandaag opnieuw onder het vriespunt gedoken. En door de wind voelt het om sommige plaatsen zelfs als min 9 graden. Vind jij het te koud om (buiten) te werken?

Volgens sommige cao’s (zoals in de bouw) mogen werknemers op dagen als deze het werk neerleggen of krijgen werknemers vervangend werk aangeboden. Maar als je niet in de bouw werkt en je moet voor je werk toch buiten zijn. Hoe deal jij met deze kou?

Arbo

Wapen jij je met dikke kleding, of stap jij met het 'Arbobesluit' in de hand naar je baas? Daarin staat volgens het AD dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid. Een concrete temperatuur wordt in deze wet niet genoemd, maar er wordt wel bepaald dat werkgevers er alles aan moeten doen om gezondheidsklachten te voorkomen: door persoonlijke beschermingsmiddelen aan de werknemer te geven, de duur van het werk te verkorten en af en toe het werk af te wisselen met werkzaamheden op een warme plek. 

Dus doe jij werk waarvoor je veel buiten moet zijn, dan is gezond verstand de beste raadgever, aldus Ron Sinnige van het FNV in het AD: "Kleed je warm aan, drink af en toe een kop thee en ga niet aan het werk op plekken met een snijdende wind. Het is hetzelfde als tijdens hitte in de zomer: probeer rekening te houden met de omstandigheden."

Wijkagente

Wijkagente Larissa van Helten laat op Twitter weten dat ze voor geen kleintje vervaard is: "Vandaag erg vroeg uit de veren voor ondersteuning bij een actie van de gemeente Moerdijk... thermobroek aan en muts mee! Deze 'koukleum' bevriest al bij de gedachten..."

Gelukkig werk ik vandaag op de redactie van VROUW waar de verwarming lekker hoog staat en de pot thee klaar staat en ben ik niet op pad voor straatinterviews zoals mijn collega Marjolein. Maar ik wil iedereen die veel buiten moet zijn wel sterkte wensen! Houd je taai, euh warm!

Praat mee

Waar houd jij je vandaag op? En hoe houd jij je warm? Praat mee. Ps: foto's zijn welkom!

En, wat vind jij? Laat je horen!