Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hond in een bureaustoel
Foto: Hollandse Hoogte/EyeEm Mobile GmbH
Praat mee

Blaffen naar de baas...
Minder stress met huisdier op je werk?

Coordinator Online

Merel Schut

E

Een huisdier meenemen naar je werk levert minder stress op bij werknemers. Het aaien van het dier werkt stressverlagend en de aanwezigheid van een dier stimuleert communicatie onder collega's. Zie jij het zitten?

Dat schrijft het wetenschappelijke maandblad EOS. De Amerikaanse onderzoeker Meredith Wells van de universiteit van Kentucky, hield met een collega een enquête onder werknemers die met hun hond of kat naar het werk gingen. 

Imago

Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de aanwezigheid van een hond of kat het imago van het bedrijf in de ogen van de klanten verbeterde. Slechts 4% van diezelfde klanten zou minder gecharmeerd zijn van een vierpotige collega.

Het is in ons land nog niet heel gangbaar om je hond of kat mee te nemen naar je werk. Al zie je bij hippe start-ups in de Randstad al weleens een viervoeter rondlopen. Het maandblad raadt werkgevers en managers aan om het goede voorbeeld te geven; als de baas een huisdier meeneemt, zouden werknemers vanzelf volgen.

Pizza

Wil je wel een huisdier maar vind je dat zielig omdat je fulltime werkt? Dan is dit meteen een mooie oplossing natuurlijk: want je viervoeter kan gewoon mee naar je werk! Op de internationale neem-je-hond-mee-naar-werk-dag in juni nam een verslaggever van De Telegraaf zijn hond Pizza mee naar de redactie. Hij schreef toen: ''Voor een uurtje heeft De Telegraaf een redactiehond. Maar ook: voor een uurtje wordt er nauwelijks gewerkt."

Went men er uiteindelijk aan, een hond op het werk?  "Op zich wel", legde arbeidspsycholoog Tosca Gort uit in de krant. „Maar dan moet je wel rekening houden met wat voor hond het is. Een rustige labrador die zich kalm laat aaien en verder ligt te slapen, is anders dan een stuiterende jackrussellterriër. De onderzoeken wijzen uit dat het een positief effect zou hebben. Maar dat is natuurlijk ook zeer afhankelijk van het type bedrijf en, nogmaals, het ras van de hond."

Rondvraag

Zelf ga ik elke ochtend met pijn in mijn hart de deur uit omdat ik mijn katten Lowie en Sjaak (8 maanden) 'achterlaat'. Hoewel zij zich prima met elkaar vermaken en ik mij dus niet schuldig hoef te voelen. Maar ik geef toe dat ik ze wel in een mandje naar de redactie zou willen meenemen. "Heb jij nog iets voor de rondvraag, Lowie?" "MIAUW!"

Praat mee

Juich jij het toe: een hond of kat op je werk? Zou jij je leidinggevende durven vragen of je Luna, Rex of Max mag meenemen? En wat als je helemaal niet van honden of katten houdt (er misschien wel allergisch voor bent!) maar er wel een exemplaar rondkwispelt rond je bureau? Praat mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!