Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hoort drank thuis op een ouderavond?
Foto: Beeld: De Luizenmoeder
Praat mee

'Lollig in 'De Luizenmoeder', maar in het echt
hoort drank niet thuis op school'

journaliste

Daphne van Rossum

B

Bij mijn kinderen op de lagere school is het maar een 'saaie boel'. De 10-minutengesprekken zijn 10-minutengesprekken en de ouderavond is een ouderavond. Wellicht dat er een frisje staat. In de serie De Luizenmoeder zie je ouders best vaak met een bel wijn op een kinderstoeltje plaatsnemen. Hoe is dat bij jullie op school? Hoort drank wel of niet thuis op school?

Bij een van de eerste afleveringen was het meteen raak. We moeten niet vergeten dat het satire is natuurlijk, maar tijdens de ouderavond gingen de bellen wijn in de klas van Floor vrolijk rond.

Glanzen

In een aflevering heeft conciërge Volkert zelfs een bar getimmerd waar de ouders rijkelijk van drank worden voorzien op de avond van het voor ze het 10-minutenminutengesprek. Waarschijnlijk om ook de ouders lekker te laten 'glanzen'.

Voor mijn gevoel gaan drank en kinderen niet goed samen. Maar daarin ben ik dan misschien ook een tut. Ik ben ook niet zo’n innemer, al sla ik een wijntje op het afsluitfeest voor de zomervakantie ook niet af.

Etiquette

De onorthodoxe etiquette-deskundige Beatrijs Ritsema denkt daar luchtiger over: "De wereld van kinderen en die van volwassenen moeten niet op een gekunstelde manier gescheiden worden" zegt ze op haar site. "Volwassenen drinken alcohol, kinderen limonade. Is alcohol zo moreel verwerpelijk dat kinderen zelfs niet mogen zíen dat het geconsumeerd wordt, zoals het geen pas geeft pornofilms te vertonen in een hoekje van het schoolfeest?

Alcohol bestaat en is in de supermarkt verkrijgbaar voor iedereen boven de 18 jaar. Een kind van 12 jaar of jonger wordt niet geschaad door de aanblik van volwassenen (leraren en ouders) die gezellig een biertje drinken op een mooie zomeravond, als de hele schoolfeest viert. Voorbeeldfunctie? De hele maatschappij staat bol van de alcohol en de reclame ervoor."

Krampachtig

"Kinderen zien hun ouders thuis met vrienden en op feestjes alcohol drinken. Bruiloftsfeesten, oudejaarsfeestjes en familie-etentjes zijn allemaal gelegenheden waar vaak kinderen rondlopen. Zou daar geen alcohol geschonken mogen worden, omdat de kinderen dan misschien gaan denken: 'Dat ziet er interessant uit - als ik groot ben, ga ik ook bier drinken?' Kinderen kunnen maar beter wennen aan het feit dat alcohol er is (al is het dan nog niet voor hen), dan dat dit gevaarlijke goedje krampachtig uit hun blikveld wordt weggehouden."

Praat mee

Zijn ouderavonden bij jullie overgoten met drank en wordt het 10-minutengesprek ook gevoerd onder het genot van een goed glas wijn? Of staat jullie school 'droog'? Wordt drank op jullie school gemeden en vind jij dat prima, of mag er best wel wat alcohol op de basisschool worden geschonken? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!