Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Schoolkeuze maken voor je bijna brugpieper
Foto: Hollandse Hoogte
Praat mee

Bijna brugpieper: mag jouw kind zelf bepalen
welke school het wordt?

journaliste

Daphne van Rossum

B
Ben jij ook zo trots dat jouw kind straks al naar ‘de middelbare’ gaat? En ben jij ook helemaal ondergedompeld in kijkdagen op diezelfde middelbare scholen? Moeilijk hè, een keuze maken. Hoe doen jullie dat? Met het hoofd of met het hart? En mag jouw kind bepalen waar hij of zij heen wil, of hebben jullie ook een vinger in de pap?

 

Ook mijn smurfie loopt deze dagen trots door scholen bij ons in de buurt. Ze voelt zich heel wat en ook ik heb een brok in mijn keel omdat het einde van de lagere school straks voor deze spruit in zicht is.

Niet zo handig

We doen mentorklasjes op school A en op school B een speurtocht met op het einde een prijs (favoriet tot nu toe). School C hoeven we niet te bezoeken, want daar heeft broerlief al op gezeten en daar hebben we zelf niet zo’n goede ervaringen mee.

In de grote steden is er natuurlijk wel vaak meer keus dan in de kleinere gemeenten. Daar mag je soms al blij zijn als er een school is op het onderwijsniveau van jouw kind. Maar zelfs als de keuze beperkt is, dan nog moet je je in de nieuwe scholen verdiepen. Door erover te lezen en langs te gaan.

Maar waar ga je nu uiteindelijk op af? Mijn zoon ging naar de school waar zijn vrienden ook naartoe gingen, maar dat type onderwijs bleek uiteindelijk niet bij hem te passen en dat resulteerde in een switch na het eerste jaar. Niet zo handig!

Nieuwe vriendschappen

Marloes van der Veer van onderwijspraktijk Het Antwoord zegt in het AD daarover: “Vind je het belangrijk dat je vrienden/vriendinnen ook naar die school gaan? Voor veel kinderen is dit in de praktijk een doorslaggevende factor, terwijl het niet de gelukkigste reden is voor een schoolkeuze. Op elke middelbare school ontstaan immers nieuwe vriendschappen.”

Streng

Omdat mijn zoon van school moest wisselen, heb ik voor mijn tweede bijna-brugpieper wel geleerd beter te kijken naar wat bij dit kind past. En om bijvoorbeeld te kijken naar wat het beste aansluit bij het type onderwijs op de lagere school. Mijn kinderen gingen naar een ‘vrije’ lagere school. Een strenge middelbare is dan bijna een (te) grote overgang.  

Persoonlijke ontwikkeling

Marloes van der Veer geeft in het AD nog een paar tips waar je op kunt letten: kijk bijvoorbeeld of de school extra steun biedt bij hoogbegaafdheid of dyslexie, past het profiel (kunst/theater/techniek) bij je kind, ligt de nadruk op presteren of persoonlijke ontwikkeling, hoe vernieuwd is de school en is de school goed bereikbaar?

Waar letten jullie op? En mag je kind zelf kiezen, kiezen jullie mee of beslissen jullie samen? Welke factoren zijn voor jullie doorslaggevend? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!