Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte/Edwin Janssen
Praat mee

Zelf geen donor?
Dan ook geen donororgaan voor jou

P

Paardenvlogger Britt Dekker maakte gisteren diepe indruk bij DWDD toen ze vertelde dat haar vader maar liefst zes levens heeft gered omdat hij zijn organen heeft afgestaan.

Zij is een voorstander van het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) voor actief donorschap.

Dat houdt in dat volwassen Nederlanders na hun dood automatisch orgaandonor worden, tenzij daar expliciet bezwaar tegen is gemaakt. Wanneer er geen keuze wordt gemaakt, wordt automatisch geregistreerd dat je ‘geen bezwaar’ hebt tegen donatie van jouw organen.

 “Mijn vader krijg ik nooit meer terug,” zei ze. “Maar er zijn dankzij hem dus zes mensen gered. Zo is er bijvoorbeeld iemand van 25 die zijn linkernier heeft gekregen. Net zo oud als ik! En als je géén orgaandonor wil zijn na je dood, dan vul je toch gewoon dat formuliertje in? Ik hoop dus dat die wet dinsdag door de Eerste Kamer komt.”

Vanmorgen vulde ze haar betoog bij ‘Ekdom in de Ochtend’ aan met: “En eigenlijk vind ik ook dat iedereen die zijn of haar organen niet wil doneren, zelf ook niet in aanmerking zou mogen komen voor een donorlever of -nier.”

Praat mee

Zo, dat is een pittige uitspraak van Britt! Wij zijn benieuwd wat jullie hiervan vinden. Zijn jullie het eens met Britt; zouden mensen die zelf geen donor willen worden ook niet in aanmerking moeten komen voor een donororgaan? Of denken jullie daar anders over? Praat met ons mee!

Gerelateerde onderwerpen

En, wat vind jij? Laat je horen!