Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte - Harold Versteeg
Praat mee

Vanaf welke leeftijd is
kanten lingerie oké?

Freelance journaliste

Mariëlle Wisse

G

Ga je deze week naar de Wibra, kijk dan eens tussen het kinderondergoed. De winkel biedt er een rood, kanten lingeriesetje aan voor jonge meiden. Vind jij dat kunnen?

Volgens een verklaring die de winkel gaf aan RTL Nieuws, wordt het betreffende setje geleverd in de maten 140/146 tot en met 164/170. Klachten erover zeggen ze nog niet te hebben gehad.

Seksualisering van kinderen

Twee jaar geleden raakten de HEMA en de Bijenkorf al in opspraak, omdat zij padded bh’s verkochten voor meiden tussen de 10 en 15. Veel ouders vielen daar toen overheen omdat die bh’s kinderen zouden seksualiseren; alleen volwassen vrouwen horen bh’s te dragen. Waarom zou je er één aantrekken als je nog geen borsten hebt?

Toch waren er ook genoeg ouders die het probleem niet zagen. De tijd is volgens hen nu eenmaal veranderd en lingerie an sich is niet sexy. De manier waarop je het draagt en de vormen die het je lichaam geeft, zijn dat wel. Kinderen hebben die vormen nog niet, dus dan is het ook niet sexy.

String van de markt

Zelf kreeg ik mijn eerste lingerie toen ik een jaar of 11 was. Mijn moeder durfde ik er niet om te vragen en om nou zelf met zo'n ding naar de kassa te gaan, vond ik ook zo wat. Maar toen ik met mijn oma op de markt was en we langs een lingeriekraampje kwamen, trok ik de stoute schoenen aan. Twee minuten later had ik mijn eerste string bemachtigd.

Een zwarte, van zijde mét kant. Véél te groot natuurlijk, want in kindermaten was 'ie er toen niet. Toch was ik dolgelukkig en vertelde ik mijn vriendinnetjes meteen over mijn nieuwste aanwinst. Nu hoorde ik bij 'de grote mensen'! Ik kan me niet herinneren dat ik - of iemand om mij heen - mijn stringetje zag als iets 'pikants'.

Praat mee! 

Wat vind jij ervan dat er kanten setjes voor kinderen in de schappen liggen? Vanaf welke leeftijd mag jouw dochter zoiets dragen? En kun je jouw eigen eerste mooie setje nog herinneren? Wanneer was dat? Praat mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!